Thursday, September 24, 2009

Gosok Gigi?

Dialog di Aidilfitri, di kediaman sendiri di Kampung Batu Gajah. Tajuk dialog, "Gosok Gigi?"

"tengok gigi sikit.. "
"tengok lah, ada gigi ke tak de gigi ni..."

Adik perempuan berumur 6 tahun tu menunjukkan gigi dalam mulutnya (takkan dalam hidung pulak kan) dalam keadaan tersipu-sipu. Kakak berumur 22 tahun (nak jugak bagitahu umur kan) itu menjawab,

"laaarrr.. gigi dia.. tak gosok gigi eh.."

"eh.. gosok lah.." Jawab adik itu.

"eleh.. mesti tak gosok gigi selalu kan.."

Adik itu diam.

"gosok gigi tiap malam nak tidur tau.. "

"akak buat macam tu ke?"

"eh, mestilah akak buat... akak gosok gigi tiap malam.. sebab tu gigi akak cantik.."

Jawab kak itu sambil menunjukkan gigi yang boleh dijadikan contoh yang baik buat adik tu.

"tapi kak, kenapa akak ada tahi lalat?"

Untuk makluman anda, kakak tersebut ada tahi lalat di atas bibirnya.

huh, rumit jugak nak jawab tu.

Tuesday, September 22, 2009

Yang penting kita ada laki kita

Dik, baju saiz ******* ada tak?
Tak de kak. Dah habis.

Dik, baju saiz ****** ada tak?
Tak de kak....

Dik, baju saiz ****** ada tak?
Tak de..

Baju saiz ****** ada?
Tak de kak...

Dari kedai ke kedai.. mencari baju raya..
Akhirnya.. Seorang diri.. sebab suami dan anak tengah tengok handphone raya, dia pergi ke kedai yang lari dari tema kedai-kedai sebelumnya.. Bukan lagi ke kedai baju..
Dengan dialog,

Dik, ubat kurus ada tak?
Ada kak..

Ini adalah cerita sebenar dari watak yang benar. Moral value of the story, jangan berputus asa mencari apa yang kita nak. Usaha itu tangga kejayaan. Kalau satu tangga tu under construction, cari tangga lain. Kalau dah habis semua tangga, jangan lupa bahawa ada lagi cara lain seperti naik lif atau gunakan takal.

Sumber cerita : Dari mulut mak aku.. hehehe..

Ma! Jangan marah na.. sekadar cerita penglipur lara je.. Ain tengok ma cerita kat orang lain rilex je. hehe.. muuaaah... love you ..!!!

Haa.. kesudahan cerita tadi ialah,

"Takpelah, tak de baju raya baru tahun ni pun tak pe. Yang penting kita ada laki kita.."

Dialog sebenar sebelum tapisan,

"Takpelah, tak de baju raya baru tahun ni pun tak pe. Yang penting kita ada gelang dan rantai baru.. hehehe.. " Selepas pause beberapa saat, "Yang penting kita ada laki kita.."Thursday, September 17, 2009

Kawan baik atau kawan rapat?

"Sebulan dah aku macam ni. Kenapa aku rasa tak seronok je ni. Something missing. Tak best lah kalau terus-terus rasa tak seronok macam ni. Rasa diri tak efisyen.. kalau efisyen pun, rasa macam tak baik je sebab ala-ala tak ikhlas..."

Itulah gulungan cetusan pemikiran harian. Yang dah dikumpul menjadi satu perenggan. Yang tak mampu diringkaskan menjadi satu soalan objektif, mahupun dimudahkan dengan jawapan yang konkrit. Mungkin terlalu banyak faktor yang mempengaruhi, yang tak dapat disenaraikan mengikut tahap kepentingan. Akibatnya, rasa tak seronok itu menular dalam semua saat urusan harian, yang membawa kepada tekanan tanpa punca.

Setakat pasti ada punca rasa tak seronok je, tapi tak tahu apa dia, lagilah menambah rasa tak seronok. Maka, mari cari perkara yang seronok...!

Haa.. aku tau..!! Aku seronok menulis kat blog aku. hahaha.. (intro je rupanya.. cis.. ) Aku rasa blog aku agak bersawang... Pagi ni saja, aku ada macam-macam nak tulis. Tapi aku buat keputusan, aku nak tulis tentang perkara pertama yang terlintas dalam fikiran aku hari ini. Kawan baik atau kawan rapat?

Memang aku tak pernah baca kat mana-mana buku atau dengar dari mana-mana mulut lagi ayat "kawan baik atau kawan rapat", tapi aku rasa aku nampak sedikit perbezaan. Aku yakin untuk menyatakan bahawa, kawan rapat tak semestinya kawan baik, dan kawan baik tak semestinya kawan rapat. hurrmm...

Kalau lah ada kawan yang tinggal jauh dengan kita. Tak tahu banyak perkembangan kita. Tak tahu setiap jam kita luangkan untuk apa. Tapi kawan itu adalah kawan yang tak mampu kita lupakan. Kawan yang tak mampu kita tinggalkan bila dia sedih atau susah. Kawan yang akan kita hargai setiap kata-kata dan tindakan. Kawan yang kita rasa sangat susah hati jika telah mengguris hatinya. Kawan yang takkan memburuk-burukkan kita. Malah hati kita bergetar kuat ketika kita cuba menceritakan keburukannya pada orang lain, tanda tak sanggup mendedahkan nya. Malah kita selalu berusaha menceritakan kebaikannya. Dan dalam doa kita menangis-nangis minta dibutakan mata kita daripada melihat keburukannya. Kalau itulah ciri-cirinya, aku yakin, itulah kawan baik.

Mungkin ada kawan yang kita jumpa sentiasa. Kita buat semua kerja bersama-sama. Kita tahu banyak aktiviti hariannya. Tapi bila dia ada masalah, kita bukan tempat dia berkongsi sepenuhnya, yang ada cuma kesan masalah seperti muka masam. Dan bila kita ada masalah, dia bukan tempat kita bercerita setulusnya, tetapi cuma mulut yang diam. Cerita sikit-sikit mungkin ya, tapi rasa berhati-hati itu mengatasi rasa percaya. Kalau dah jumpa sentiasa, pastinya lebih banyak yang difaham daripada yang tidak. Sakit, pening, sedih, marah, gembira, atau buang tebiat, biasanya kita boleh faham bila berlaku pada kawan itu. Tapi belum tentu setelah difahami, pemahaman itu membuahkan rasa tenang dalam hati kita. Membuahkan rasa bahagia dikala dia bahagia. Menanamkan rasa sedih ketika dia menangis. Menimbulkan rasa simpati ketika dia tertekan. Malah lebih buruk, kita menangis dan sakit kerana dia. Kawan seperti ini bukan kawan yang baik, tetapi boleh jadi kawan yang rapat.

Sebab tu aku yakin dengan pernyataan tadi, kawan rapat tak semestinya kawan baik, dan kawan baik tak semestinya kawan rapat. (aku telah abaikan maksud dari segi bahasa oleh Dewan Bahasa Pustaka. Definasi disesuaikan dengan kata hati untuk menulis dari hati. Cewah)

Apa yang lebih membahagiakan, jika kita ada kawan rapat yang juga kawan baik. Adakah kita ada kawan rapat yang juga adalah kawan baik? Atau, adakah kebanyakan kawan kita adalah kawan baik tak kira jauh atau dekat? Adakah kita mahu banyak kawan baik? dan jika mahu, adakah kita LAYAK menjadi kawan baik kepada sesiapa?

What you give, you get back. Jika kita rasa kawan kita tak cukup baik, muhasabah dirilah, kerana mungkin kita jauh daripada LAYAK menjadi kawan baik. Fitrah manusia, suka yang adil. Dan Allah MAHA ADIL.

Maaf kepada yang pening. Tulisan ini hanyalah terapi kepada penulis. hehehe..

=p

Selamat hari raya Aidilfitri, maaf zahir batin. Maaf untuk semua salah silap yang sengaja atau tidak. Kalau tidak sengaja, makluman tentang salah silap kepada aku amatlah dialu-alukan. Semoga 1 Syawal benar-benar menyucikan fitrah. Salam akhir Ramadhan. Semoga kita dalam rahmat-Nya, menjadi hamba yang disayangi-Nya, dan menjadi KAWAN BAIK kepada hamba-hamba-Nya yang lain. amiin...

Wassalam