Tuesday, June 1, 2010

Perfectionist-kah Aku? Kita Terjah..!

Suatu petang, mungkin 4 tahun lebih yang dulu.

"Kau ada satu kasut je ke, kau ada banyak?"

"Mestilah banyak.. kasut gi kelas, kasut formal, slipar gi jalan-jalan biasa.. kasut sukan.. mana boleh ada satu kasut je.."
"eh, ada la orang ada satu.. habis-habis, dua.."
"takkan sandal sport nak pakai dengan baju kurung?"
"ada je orang pakai.."
"okay..fine"

"Soalan lain. Kau kalau makan maggi, mangkuk kau basuh terus ke, kau tinggal berhari-hari baru basuh..?"
"Hisy.. kalau aku malas pun, aku rendam dulu kot.. tak de la tinggal gitu.."

Itu antara dua soalan daripada beberapa (aku rasa ada banyak) yang ditujukan di tepi padang, dekat rumah Pengetua KTC semasa perlawanan futsal sedang berlangsung. Aku seorang saja perempuan kat situ okay.. lalalala..

Selesai sesi soal jawab,

"Maka?"
"Kesimpulannya, kau ni seorang yang perfectionist.."
"Cet.. entah hape-hape.."
"Kau sesuai sangat dengan pasangan yang sikit lebih kurang.. hahaha.."

********************

Suatu malam, lebih kurang 4 tahun lebih yang dulu. Di S01 untuk meeting satu program.

"Kalau nak buat meeting pukul 9, pukul 9 la.. Kalau memang tak boleh datang pukul 9, cakap la awal-awal, deal pukul 10..."
"Baik, baik. Aku tak buat lagi.."

Bengang. Di S25, hostelku, rumahku,

"Diorang buat suka hati diorang je. Macam lah diorang seorang student, aku ni bukan student? Aku dah plan nak meeting pukul 9 sampai 11.. Pukul 11 aku boleh study.. Ni bila diorang dah kacau plan aku, aku dah tak leh study malam ni !"
"Lek lah.. "
"Masalahnya, bukan 5, 10 minit tau..!"
"Sabar.. sabar.."
"Aku tak boleh la orang buat keje tak ikut plan.."
"hmmm.. Kau tak boleh expect semua jadi ikut plan.. Kita kena cuba face situasi spontan. Banyak je dalam hidup ni yang kita kena face dengan spontan"

Diam.

********************

Suatu petang, beberapa bulan yang lepas. Di S01, post-moterm suatu program.

"..... mungkin sebab Ain ni seorang yang perfectionist...."

Serius, aku tak ingat langsung ayat sebelum dan ayat selepas. Seolah-olah fikiran melayang jauh. "Macam familiar je perkataan tu", aku bercakap dalam hati.

********************

Maka sebab itulah, terjadinya muhasabah-diri-mencari-sebab-kenapa-orang-kata-aku-perfectionist. Terjadinya juga proses mencari ciri-ciri perfectionist, ciri-ciri wajar atau tak wajar, dan apa yang boleh atau perlu diperbaiki. Yang paling penting, MACAM MANA nak perbaiki.

Perbaiki? Perfectionist adalah satu sifat yang perlu diperbaiki?

Aku mula tulis pasal 'perfectionist-kah aku?' ni hanya selepas aku yakin, ianya bermanfaat untuk aku dan orang lain (kalau ada yang TERbaca blog ni). Yakin itu wujud lepas aku baca Majalah Mingguan Wanita, tajuk artikel tu (oleh kolumnis tetap), "Perfectionist VS Kesederhanaan"

Bersambung...


4 comments:

noor afzan said...

haha..
ni kes tak puas hati orang pangil perfectionist ke?
haiihh..
tapi ada betulnya la ain bila baca survey2 tu sume.

kena kurangkan sikit kut..
longgarkan sikit yang ketat tuh.

ayen =D said...

hahaha.. bukan tak puas hati la afzan.. just muhasabah diri... dah sedar sikit, baru la tulis.. moga2 leh jadi iktibar, kot2 jadi kat anak2 kita ke.. (cewah..)

amANI said...

Boleh jadi perfectionist tapi jangan degil. Tu je.

ayen =D said...

boleh ke encik amANI? sekarang ain faham, perfectionist tu macam satu sikap yang baik yg tak baik.. hohoh..

and.. en amANI tak kata saya degil kan? hahaha