Saturday, January 23, 2016

Misi Mencari Ganti Tok Ketua - Sambungan

Baca Bahagian 1 di sini http://nianeya.blogspot.my/2016/01/misi-mencari-ganti-tok-ketua.html

Hari dah makin gelap. Tok Ketua kelihatan gelisah, orang kampung juga.
"Manalah Adi Putra ni..."

Tiba-tiba orang kampung yang gelisah bertambah bising. "Adi! Adi! Kau okay ke?"
Walau jelas nampak letih, muka dan baju pun comot, Adi tetap senyum manis menyapa orang kampung yang risaukannya.

"Haaa.. Adi, sampai juga kau..." Tok Ketua berkata lega.
"Tok Ketua, wow... wow!"
"Apa yang wow? Apa yang kau nampak?"
"Di kaki gunung saya nampak permandangan yang cantik. Di pertengahan pula saya nampak pokok-pokok yang jarang kita nampak di sini, siap ada helang lagi. Pergh! Style! Tapi bila di puncak gunung..."
Tok Ketua sabar menunggu, Adi ternyata penat, lelah, tetapi matanya merenung jauh ke langit, lalu dengan tenang dia sambung, "Di puncak gunung, saya tak nampak apa-apa."


Tok Ketua tersenyum.
"Di puncak gunung, saya hanya nampak langit yang saaaaaangat luas. Dan saya terfikir, kecilnya saya. Kecilnya saya di puncak gunung ini."

Tok Ketua duduk bersandar. Tok Ketua cakap, "Orang yang sepatutnya menjadi pemimpin ialah orang yang walk the talk. Dia buat, dia rasa sakit, dia rasa payah. Memang dia akan dapat pujian, sanjungan, dan kejayaan yang indah-indah tapi dia juga perlu harungi macam-macam susah."

Mata Tok Ketua perhati luka dan calar balar di kaki dan tangan Adi.

"Dan pemimpin yang lebih hebat ialah pemimpin yang tidak merasa dirinya besar apabila berada di atas, malah sedar betapa kerdilnya diri."

Adi terdiam. Tok Ketua menepuk bahu Adi. Orang kampung bersorak gembira.

*Kau ketua? Kau ingat, kau diva?*



And [mention, O Muhammad], when Abraham was tried by his Lord with commands and he fulfilled them. [ Allah ] said, "Indeed, I will make you a leader for the people." [Abraham] said, "And of my descendants?" [ Allah ] said, "My covenant does not include the wrongdoers." (Qur'an 2:124)




We Love Her!

"I pray, asking for a peaceful death", a Catholic friend of mine told me this last evening, and it really touched my heart. "Wow, you prayer..."
"Alaaaa.. I am old, you are young, that is why I pray like that.."
"But I can die anytime, right?"
Remembering death is not a negative thought, aura or frequency. But it is the biggest motivation for us to live life the fullest.

Other than that, I was interested to further the discussion about an important character in her religion.

"Who are you praying to?"
"Mother Mary"
"Oh, I thought Jesus", I replied, because that was my first time knowing someone pray to Mother Mary.
"We Catholic put Mother Mary at a very high level. That is why. Jesus came through her. So for us, she is very important", my friend explained with her beautiful voice and tone.
And we continued talking about Mary. I am not at the right position to talk about Mary in Christianity, but in summary, I believe Mary is loved by Christians.
 
Friends, do you know that the holy book in Islam, Qur'an, Mary is the only woman mentioned by name in the Quran. It is in Chapter 19, you may refer here. http://quran.com/19 
Yes, it is the same Mary, the mother of Jesus (Nabi Isa).
In Islam,
the mother of Jesus (Nabi Isa), is considered one of the most righteous women. She is mentioned more in the Quran that in the entire New Testament.

You love Mary, I love and admire her too.
The difference is, as a Muslim, I adore her but not worshiping her, because we only worship Allah, the one God, the Creator of you and me.. and the whole universe.
Cheer the similarities, respect the difference.
Persamaan dirai, perbezaan dihormati.

Saya nak lebih fahami kepercayaan saya, saya nak lebih fahami kepercayaan semua. Kenapa?
Tak kenal maka tak cinta, jom lebih kenal, jom bercinta! ;)

Wednesday, January 20, 2016

Misi Mencari Ganti Tok Ketua

Resam seorang pemimpin, satu hari akan berhenti memimpin juga. Hello, nak duduk kat atas lama-lama buat apa? Katakanlah kumpulan manusia yang dipimpin nak sangat dia kekal lalu tidak dia turun dari tampuk kepimpinannya, namun lumrah seorang manusia, hidup di dunia hanya sementara. Ya, pemimpin akan mati juga. Maka sorang pemimpin perlu ada pelapis. Lagipun, beza bos dan pemimpin itu jelas; bos membentuk pekerja, pengikut, tetapi pemimpin membina lebih pemimpin yang lain.

 

Seorang ketua di sebuah kampung yang permai, maju dan disegani, mula mencari penggantinya, pemimpin masa depan. Diumumkan kepada penduduk kampung, "Aku mahu pemuda yang kuat, bijak dan ada ciri-ciri pemimpin." Lalu datanglah kepada ketua yang semakin lanjut usia itu tiga lelaki yang dihormati oleh penduduk kampung.

"Sebelum aku memilih dan melatih salah seorang daripada kamu sebagai pengganti aku, kamu perlu buat satu tugasan. Daki gunung itu, nanti ceritakan kepadaku apa yang kau lihat", sambil tangan yang sudah banyak kedut itu menunding ke arah sebuah gunung tidak jauh dari rumah ketua kampung.

 
*Gunung pertama dan terakhir (setakat ini) yang aku pernah daki, Gunung Sinai, Mesir*

Keesokkan paginya tiga pemuda itu memulakan perjalanan mendaki gunung. Seluruh warga kampung menyaksikan, bermulanya perjalanan bakal ketua baru mereka. "Nanti boleh tulis dalam buku biografi Tok Ketua Muda!"

Terdetik di hati salah seorang daripada tiga pemuda itu, Aaron Aziz, "Saingan aku lebih gagah. Mereka kerja kampung, aku ni peniaga. Fizikal pasti aku kalah, aku mesti bijak." Aaron ambil keputusan untuk hanya pandang-pandang kawasan kaki gunung. "Korang, aku tak jadi panjat gunung ni lah. Aku balik dulu. Korang, chaiyok!"

Aaron tidak hampa dengan keputusannya. Pemandangan sangat cantik. Ada pokok-pokok bunga, suasana segar, ya lah, selama ini dia sibuk dengan perniagaan, jadi sekali sekala menikmati keindahan alam semula jadi di kaki gunung sememangnya menyenangkan. "Okay, aku akan ceritakan keindahan yang aku lihat ini kepada ketua kampung!" Selepas pusing-pusing di kaki gunung, Aaron pun pulang ke rumah Tok Ketua.

"Eh, Aaron, dah sampai! Pantas!", Tok Ketua meletakkan cawan teh yang sedang dipegang, bersedia nak dengar cerita Aaron.
"Heeee.. boleh lah... saya nampak pemandangan yang sangat indah, tak sabar nak cerita kepada Tok Ketua!"
"Oh, haaaa.. apa yang kamu nampak?"

Selepas menceritakan dengan bahasa yang indah persis puisi cinta, ketua kampung menjawab, "Itu hanyalah kaki gunung, Aaron. Kamu tak daki pun gunung tu. Cerita nak gempak." Nada ketua kampung kecewa. Dari berdiri teruja, dia duduk semula di kerusi berehat dengan secawan teh nya tadi yang baru diminum seteguk.

Sementara itu, dua lagi pemuda sedang mendaki gunung tersebut. Mereka sama-sama sado. Namun tiba di pertengahan pendakian, mereka tidak sama kepala. Fahrin Ahmad terfikir, "Haih, penatnya nak daki. Ni kalau aku teruskan ni, mau balik dah malam. Lagipun, dah tengah-tengah gunung ni, mesti apa yang aku nampak di sini lebih kurang saja di puncak." Fahrin buat keputusan untuk patah balik. "Babe, aku turun dululah. Take care!" Pesan Fahrin, lalu terus menuruni gunung.

Tok Ketua sedang menuang teh dari teko ke cawannya. Secawan tadi dah habis diminum. Dan proses penuangan itu terhenti bila kecoh orang kampung bersorak, "Fahrin dah turun!"

"Haaa.. Fahrin, wah, berpeluh-peluh. Apa cerita?"
"Tok, fuh, seronok daki gunung ni, Tok Ketua. Mencabar mental dan fizikal, ditambah dapat tengok pemandangan yang cantik."
"Kamu nampak apa?"
"Pokok-pokok tinggi. Ada burung helang terbang, terasa dekat je. Udara jauh lebih segar. Hijau menenangkan. Pergh, best! Penat tu penat lah, tapi berbaloi, Tok Ketua!"
"Hmmm.. burung helang.. pokok-pokok... kau hanya daki separuh jalan, kan?"

Tok Ketua mula menghirup teh cawan kedua. Muka kecewa tidak, bangga tidak. Fahrin diam dan duduk bersama-sama Aaron dan orang kampung yang lain, di perkarangan rumah Tok Ketua. Sambil berkelah.

Hari dah makin gelap. Tok Ketua kelihatan gelisah, orang kampung juga.
"Manalah Adi Putra ni..."

Bersambung...

*Ini adalah cerita yang pertama kali aku dengar semasa Toastmasters Club Officer Training di Melaka Sabtu lepas. Ucapan penutup ketua Toastmasters Leadership Institute. Aku sangat suka cerita ini, maka aku nak cuba tulis.


Monday, November 30, 2015

Resam Merak Kembang Bulu

Atas kesedaran susah nak cari semula tulisan aku di status Facebook (ke, ada orang tahu cara nak 'search'?), aku rasa aku nak kongsi status-status kesayangan aku di sini, sikit demi sedikit disamping mengkonsistenkan diri untuk menulis (tulis untuk simpan, simpan untuk kongsi, kongsi untuk tulis lagi). Antaranya, puisi yang ala-ala seni dan ada masa ala karte. Nah, ambil satu.

Kau kata merak angkuh dan megah.
Kau fikir merak damba perhatian kau yang murah,
Tapi, jika merak kembang bulu, kau toleh dan senyum.
Jika dia simpan, kau muram kecewa.
Tak cukup hipokrit, kau mengata juga.
Kau kata merak tak terbang, harap cantik saja.
Dah tu, kau boleh terbang? Cantik apa pula yang kau ada?
Merak dicipta begitu, dia syukur dengan bangga.
Resam merak kembang bulu, kau dengki kenapa?
Mari belajar cari beza,
Antara megah dengan yakin,
Antara mengampu dengan memuji,
Cubalah ganti cemburu dengan mengagumi,
Jangan lupa, itu kerja Yang Maha Mencipta.
~Ain Cantik, 18/11/15~

Is Religion Commitment?

SharingForToday#6 : Love vs Commitment.

A man loves a lady, but he doesn't want to marry her (yet) because he is not ready to have commitment.
How will you compare this man with another man who live as a great husband?
Tell me, is love everything you need in a relationship, or will you agree that commitment is the meaning of true love?
Tell me, is believing the only thing you proud of towards your Creator or living the life as a commitment for Him is the meaning of having faith?


Bandingkan, "Saya sayangkan awak, tapi saya tak boleh berkahwin dengan awak sebab saya tak mahu komitmen" dengan "Saya sayangkan awak, sudikah awak menjadi isteri saya?"


Haaaa? Kau Ada Blog?

Dua tiga menjak ini, ada beberapa manusia yang terkejut (tinggi suara dan beliak mata) tanda kurang percaya apabila aku dikaitkan dengan blog. "Haaaa? Kau ada blog?"

Mereka fikir aku banyak bercakap dan mendengar, maknanya aku suka bertentang mata dan bertukar suara, semestinya bertentangan dengan dunia pembaca dan penulis. Respon mereka itulah yang buat aku teringat, "eh, aku ada blog la, jom balik ke dunia tulisan!"

Dan, sah, hampir 10 bulan aku tak jenguk 'writing therapy' aku ni. Fuh, jom buat come back...!


Azam 'come back' kali ini, biar ringkas, asalkan konsisten. Ecewah.

*Kembali mengutip jiwa lama yang tertinggal di celah almari*


Thursday, January 15, 2015

Pongal, Poorna and I

My first time hearing the word 'Pongal' was in 2011, when I was in Durham, North Carolina, USA. I heard about Pongal from my housemate, a pretty Indian lady from Chennai, India.

After more than 24 hours of flight, with 3 transits, it was my first time meeting her but only after few minutes, I walked away and went to my room where I found only a mattress. I was so tired, so I didn't care, I wanted to sleep. It was so cold, the heater was not functioned yet, and it was December. But suddenly this angle came into my room and gave me a comforter.

When I woke up, I smell food. (Or because of the food, then I woke up? Hahaha...). She said, "Ain, the food is ready! I cooked because of Pongal. Let's eat!" That was my first meal in USA.

And that is why, I can say, that I started my day in Durham, North Carolina, with Pongal.

I can't imagine my first day, first night, sleeping without bed sheet, pillow or comforter and only eat instant noodle I brought from Malaysia. But this angle made my first day as one of the beautiful days I had in USA.

Poorna, I miss your herbal tea, your puree, your okra... I miss playing clay with you, disturbing you painting, watching horror movies while eating pizzas, commenting on all the reality shows we watched together, especially cooking shows, shopping food.. shopping art stuff... watching movie in cinema.. listening to your singing when you're in the bathroom (hehehe..).. discussing about Bollywood movies... making, decorating and eating cakes.. taking photos..  we scared each other by switching off the light... we cleaned the house while listening to Hindi songs... wow! You made my lonely and depressed days colorful.. and see, I am survived!

Yes, we talked, we scared each other, we fought,  we sang, we laughed...
I feel so grateful for knowing you, Poorna!

Stay healthy, pretty and happy lovely lady! Take care and all the best! Happy Pongal!

 Poorna's black forest cake in making. I was experimenting with back & side lighting

Second layer

 We can buy cake and eat with no specific celebration!

 I learned to love sushi here! With Poorna (blue shirt) and Vineela (in purple)

 I look so fierce with the knife but she look so cute and pretty!
 
 Testing the color for painting
 
 My favorite scrapbook paper. I used the final piece I had last month. 

 
 Shopping time!

Checking bills! Hehehe... I am always the one who doesn't like to calculate. And I am so lucky that I have friends good in Math!
 First time we met here! Heeeee...


That is the counter (in the kitchen) where we were both standing up while waiting for the food or tea ready... to talk..
 She was painting, and again, I was with my camera...


 I knew nothing about the brushes.. ok, know nothing hehehe.. they are Poorna's

I made this with love!! ;)

Beads she made from clay
 The clay

I love the blue one! And it was made by Poorna!!! My fingers are too big to make it so fine like hers!

Okay, this is my rose. See, how fat it is! Hahaha...!!

Again, Poorna... and to all my Hindu friends, Happy Pongal! :)


Wednesday, December 31, 2014

3D Puzzle & Girlfriends (Part 2)

Less than four hours after 3D Puzzle and Girlfriends (part 1) was posted, I received a phone called from the champion of the 3D-puzzle-game-in-the-house, Yasotha.

"Ain....!!!! Sedih....!!!! Baca your blog, Yaso nangis...!!!"
Tengok! Tengok! Kan aku kata dia sentimental. Hehehe.. tapi takut juga aku, kalau dia nangis sebab terguris hati dan perasaannya dek kelantangan aku menulis apa yang aku tafsir. Ya lah, sebagai manusia biasa, mustahil kita mampu tafsir peribadi apatah lagi hati dan perasaan seseorang yang lain dengan sangat tepat kan. Sebab? Kita manusia, bukan pencipta manusia yang tahu how a human is actually operated ;) Yaso, nangis eh? Hehehe...

Sebab mudah tersentuhnya hati Yaso ni lah, dia boleh mudah sentuh hati orang juga. Her sensor on detecting people's feeling also awesome! At least, for me! Pernah aku konon-konon nak berlagak macho, changing the sad topic, and looking to somewhere else But in 0.005 seconds, she said, "don't change the topic, don't lie, i know you are not okay!" Haaaa.. hebat kan? Hehehehe..

Okay, cukup untuk Yaso. Nanti dia call aku lagi, dia cakap lagi, "Ain!!! I am touched!!! Aku nangis lagi!" :P

Kita pergi ke... hurm.. game master lah, Risha!
Ya la, sebab dia tengah sibuk-sibuk kemas barang tu, nak berambus dari Johor, memulakan hidup baru, di tahun baru, di umur barunya, bersama suami terchenta dan dekat dengan keluarga-keluarga. Ecewah.

Daripada 3D puzzle game yang dibuat, Risha dinobatkan sebagai pemenang pingat gangsa, dikongsi bersama Azila the Cinderella. Risha ni orangnya senang teruja. Dia punya teruja tu, dia mampu buat aku yang berhasrat nak tidur sampai tengahari, tapi dia ketuknya pintu bilik aku sampai aku bangun semata-mata sebab nak makan nasi lemak sama-sama di pagi hari cuti!

Nampak tak permainan dia? Bila dia teruja, dia akan mempengaruhi (memaksa!) orang untuk teruja sekali. Habis satu rumah kena main 3D puzzle. Masa dia rajin, satu hari dia boleh masak 5, 6 kali! Masa dia semangat nak buat kerja sekolah dia, kau goda la dia dengan keluar tengok wayang ke, karaoke ke, tengok lampu ke, makan makanan kegemaran dia ke, dia akan jawab, "No!" Hurm, semangat memegang kepada kedegilan. hehehe... Kelebihan perangai dia ni, kalau nak bergumbira, memang perlukan dia ni, and it will be super fun! Kelebihan perangai dia dalam kerja pula, kerja dia akan selesai!

TETAPI! bila dia semangat sangat, dia ada kecenderungan untuk kurang sensitif dengan orang sekeliling (I am in my own world, gayanya) sampai dia tak sedar apa dia cakap (merepek). Contoh, masa dia buat castle dia tu, (yang lagi besar dari castle aku dan Yaso, benci!) dia boleh senang-senang suruh makhluk yang sopan santun, Azila dengan nada "Azila! Cepat, kau buat yang ini!" Amboi! Kau ingat kau ratu ke Risha? Nak suruh-suruh orang? Hehehe..

Tapi, tak ada masalah, sebab orang yang dia suruh tu, Azila the Cinderella. Sekarang korang faham kan kenapa Azila diberi gelaran Cinderella? Selain kening dan kulit yang cantik, dia memang senang tolong orang tanpa banyak karenah, bahasa yang sangat baik, santun, kalau usik dia pun dia tak melenting. Haih, memang baiklah orangnya! Cuma kalau baik sangat, nanti senang kena buli tau, Azila! No, no, no.. you are too precious to be easily bullied, okay. Be tougher a little bit then you will be Azila the Cinderella the Lalalala...!! Tapi Azila tak ada lah Cinderella all the time. Bila berniaga, haaaaa... dialah diva! Hantu berniaga budak ni. Nasib baik dia tak keluarkan fatwa, "setiap penyertaan 3D puzzle dikenakan bayaran RM 5! Percuma Kek Anis" Hehehe..

Okay, aku dah cover Risha dan Azila. Sementara internet aku tak okay, itu aku tulis ni (atas notepad dulu). Haih, tak datang lab kena tuduh suka holiday. Datang lab, inilah cabarannya. huhuhu...

Nak tambah pasal pemenang tempat kedua, Ain Cantik! Akulah tu. Hehehe...

Tapi, aku malu nak mengaku aku pemenang tempat kedua.. hehehe.. sebab, Yaso tolong aku. Hehehe.. Ya, aku rasa, inilah aku. Aku pernah ditegur oleh seorang senior Toastmasters (Cindy Wong), "when people puji you, say thank you...". Sebab aku selalu rasa I always have people behind me to help me achieving what I have. Aku ingat aku pernah marah mak aku semata-mata sebab dia kecoh kat kawan dia aku dapat UPSR 5A. Hurm.. I am not sure if it is a good or bad thing, but the bad thing is, I am not sure how to handle people yang bersusah payah nak acknowledge me. In Toastmaster, I learn to accept pujian dan belajar to say thank you & still be humble. Ecewah. Therefore, I learn to praise others too, as an effective pujian, to inspire people, bukan puji kaki kipas atau cium b*****.

Kelebihan aku, aku malas baca manual. eerr.. kelebihan ke tu? ya lah, jimat masa! Ada je yang aku pasang puzzle tu aku tak ikut nombor (kantoi! puzzle ada nombor!). Sebab aku fikir "ala, sama je, castle tu kan simetri!" Sikap ambil mudah aku yang konon-konon nak cepat dan efisyen tu, akhirnya memakan diri apabila tiba-tiba tingkat dua castle aku tu kubahnya terbalik. Haaa! Tambah haru bila adik aku, Iqa, tanya, "Along, kenapa ada lubang tu?" Ya, aku lupa pasang lantai untuk tingkat dua castle aku!


Bayangkan, princess tu terbalik. 
Hehehe.. Sebab pieces tu semua gambar sama depan belakang tau! Cewah, alasan!

I have the tendency to fix the bigger picture first, make it look complete but actually it doesn't. And that is what happening to my thesis now! Hahahaha.. semua orang (termasuk supervisors) aku pelik, "Apa yang tak siap-siap lagi tu, kan semua dah ada?" Mereka tak nampak, ada 'lantai' yang aku tak pasang lagi hehehehe...

Kecoh? Ya, aku kecoh. "Wah! I tengah buat last piece!" saja berlagak nak susahkan hati competitors. Muahaha.. it is a game what...? "Alamak! Terbalik!".
"Aaaahhh!! Tak ada lantai!". Dan betapa overnya aku, semua orang buat puzzle masing-masing sambil duduk, aku sampai meniarap. Over tak?



*****

Satu hari, mak aku ala-ala nak jadi kaunselor.
"Long, kenapa tesis kau tak siap lagi?"
"Ma, supervisor kata ain kene tulis detail lagi. Ada kesimpulan, tapi ain tak tulis kenapa kesimpulan tu jadi macam tu."
"Oh, dulu masa kau sekolah, cikgu pernah complain. Dia kata kau buat latihan Matematik betul, tapi kau tak tulis jalan  kerja"
"Ye ke?"
"Ye, aku faham benau masalah kau tu. Kau jangan nak berlagak pandai sangat lah!"
"Ma!! Mana ada!"
"Okay, kau gelojoh!"
Fine.


****

Nanti aku sambung pemerhatian aku (termasuk Risha dan Ajan membantu analisis, ecewah) terhadap dua lagi peserta, Ajan dan Ida semasa permainan 3D puzzle itu berlangsung, okay?


Tuesday, December 30, 2014

3D Puzzle and GIRLFRIENDS

Sedang Risha dan Nina sibuk window shopping, aku macam tak ada semangat sesemangat mereka. Layan saja dua orang makhluk comel itu cuba dress, cuba skirt dan cuba buat aku mencuba. Ada satu kedai tu, mereka tengah tengok-tengok tudung, dan aku tiba-tiba terbuat muka gembira sangat dan bersuara teruja! "Wah!"
Risha toleh ke arah yang aku pandang.
"Hah! Aku dah agak dah kau bukan excited tengok tudung ni, tapi kau tengok tu!"

Tahu apa yang aku tengok? Dekat atas rak tudung kedai tu, ada ini...
 Heeeee... cantik! 3D puzzle! Aku suka! Pernah nak beli masa jumpa dekat KSL dulu, ada Eiffel Tower.. KLCC.. macam -macam.. tapi masa tu macam, mahal sangat lah.. macam seratus ringgit juga.. susah sangat lah.. tengah sibuk ni nanti leka.. maka tinggallah harapan.. Jadi bila nampak dekat kedai tudung tu, haruslah aku teruja!

Sehinggalah, tiba-tiba... tiba-tiba... kami sampai ke sebuah kedai yang jual 3D puzzle dengan harga RM 3.90 dan RM 4.90!!!!
"Serius 3 ringgit 90 sen, bos? Serius?!" aku separa teriak.
Taukeh kedai tu senyum, "Ya, betul, murah saja!"
"Korang! Nak!" aku dah peluk-peluk dah..
"Kan! Haaa.. pilih! pilih!!", Risha bergaya ala emak yang memberi kebenaran kepada anak-anak untuk membeli alat permainan baru.
"Ni aku punya, ni Ajan punya.. ni Ida punya.. haaaa...."
"Haaa.. ni untuk Aisy!!! Dan Echa!!!"
"Kita buat game ni masa malam BBQ kita nanti nak?!", cadang si Risha dengan lebih teruja.
"Set!!! Nina pengadil!"

Dan..  hasilnya.... pada malam kami buat BBQ kat rumah, atau nama glamornya, fogging-satu-rumah-tapi- bau-sedap, bila dah kenyang, Game Master Risha pun keluarkan 3D puzzle.. Inilah hasil akhir game tersebut!

Ruang bilik tidur oleh Ida

Castle comel aku!

Yasotha's castle!

Castle Risha the game master! Dengan kerjasama Azila the Cinderella!

Dan... dapur oleh Ajan!

Seronok! Bila buat macam pertandingan, buat dengan kawan-kawan yang happening, memang seronok sangat! 3D puzzle was just a tool. Yang penting, manusia-manusia yang excited tu. Termasuklah adik aku, Iqa dan mummy Yaso, Auntie sebagai pom pom girl. Mak bapak aku dan Echa serta anaknya sudah syahid, zzzzz...

Sebenarnya aku nak cerita satu perkara yang jauh lebih penting daripada asal-usul 3D-puzzle-in-the-house ni... Iaitu,  sikap-sikap aku dan kawan-kawan yang terzahir semasa menyelesaikan 3D puzzle tersebut. Sikap-sikap semasa game itu sangatlah macam sikap kami dalam real life!!! Tak percaya? Jom kita tengok satu responden. Ahakz!

Sebelum tu.. pemenang acara 3D puzzle pada malam BBQ itu ialah, tadaaaaa... Yasotha!!! Dia orang pertama yang siap.. TAHNIAH! Tapi dia diam-diam je masa buat tu. Tak kecoh pun (aku lah yang kecoh tu). Dan bila menang pun dia tak de lah nak hoooraayy!! bagai..  Kalau aku lah siap dulu, mesti aku dah jerit, "Yeah!"

Yaso adalah kawan yang aku kenal yang mampu je buat kerja hebat-hebat ni kadang-kadang (eh, ada kadang2 pulak hehehe) tapi dia humble. Tak kecoh-kecoh pun, ale-ale, dia mampu buat. Itu pun dia malu-malu nak dapat tepukan gemuruh. Kan? Kan? Pastu bila dia dah siap, dia siap tolong aku lagi. Tolong pun tak de la kecoh, "Meh I tolong you...", tak ada. Senyap-senyap je dia menzahirkan kasih sayang. Ecewah. Itulah Yaso dalam real life.. haaaa...

Tetapi! Dia suka sentimental atau emosional. Istana yang dia buat ada princess dan prince charming, biasalah kan, castle kan.. Dia ada sebut, "Alaaa.... ada prince charming.. benci..." dengan nada nak sedih-sedih gitu. Tengok, dia suka tiba-tiba sentimental. Tiba-tiba! Hehehehe... Tapi perlu ada kawan yang tough untuk cakap, "Yaso, don't think it as a prince charming, it is just a guy at the castle! Focus!". Tahu siapakah kawan yang macho itu? Ajan! Hehehehe..

Okay.. ulasan untuk responden selanjutnya? Tunggu.....

Thursday, December 11, 2014

Why we cannot see God

SharingForToday#5 : If God really exist, why we cannot see God? (in Islam)

An analogy; I create a pen. I am the creator, and the pen is the creation.
Can I see the pen?
Sure, I can, I am the creator of it.
Can the pen see its creator, me?
No.
If the pen cannot see me, am I not exist?
.....
Then why the pen cannot see me?
Because I didn't provide it the sense (pancaindera) for it to see me.
Why?
I'm the creator, my wish la!