Saturday, October 30, 2010

Berkamera dan Majalah PhotoYou

Aku ni suka kan buat kerja sekerat-sekerat: Haaa-- itu mungkin salah satu punca banyak post aku yang ada Bahagian 1 atau yang dikatakan akan bersambung; tapi bahagian seterusnya tak muncul-muncul: Ini satu sikap yang tidak baik kah? Hmmm (berkerut dahi sambil berfikir ala kadar); atau ini dikatakan versatile? (angkat kening sambil cuba mempositifkan keadaan dengan satu senyuman nipis):

Kerja sekerat-sekerat yang aku maksudkan dalam kepala otak aku sekarang ni ialah belajar menggunakan kamera-bertali-lebar (DSLR): Dua tahun lepas; aku sanggup tu tengok tutorial kat internet tentang cara-cara ambil gambar dan tengok-tengok beribu riban gambar-gambar orang; walaupun aku berada di saat-saat genting penulisan tesis (err; kerja 6 bulan dikatakan tesis kah? Mungkin report?) Dua tahun tu; kalau orang yang nak berjinak-jinak jadi jurugambar sambilan memang dah kaya sampai boleh kahwin dah (macam abang Zairi hehehehe): Jangankan belajar cara menambah keefisyen gambar menggunakan kamera-bertali-lebar; guna kamera kompak pun aku selalu dapat peluang tunjuk-ajar-ku-sifu: Suka! Suka! Tapi betul lah orang kata; practice make perfect: Tak praktis memang susah nak perfect:

Okaylah; malas nak ulas panjang; cuaca pun mendung semacam: Ni aku letakkan sebahagian daripada majalah Photo You yang aku beli Julai lepas: Antara salah satu pemangkin yang membuatkan aku rajin pegang semula kamera aku: Kalau lah baca jurnal seasyik baca majalah ni kan best =)

Errr-- Macam lebih kurang gaya aku sekarang je; meniarap dan dagu atas bantal (haruslah tangan aku tengah menaip kan)


Cara pegang kamera pun dia tunjuk: Comel kan: Ops; TERada iklan Canon di situ: Tapi aku belum mahir lagi ambil gambar dengan kedua-dua belah mata terbuka: Katanya; satu mata untuk tengok frame (biasanya mata kanan); satu mata lagi tidak ditutup kelopak mata mahupun kamera supaya boleh nampak pandangan hadapan yang lebih luas (biasanya mata kiri) Aku lebih selesa kenyit mata sebelah: Hahaha; lepas tu; jalan-jalan langgar orang kan: Haih--


Ini rule of thirds: Kalau tak tahu; tanya Uncle Google; dan dia akan bagitahu Pakcik Wikipedia: Katanya; gambar basikal yang bawah tu lagi power:

Ini antara bahagian yang aku suka: Cara ambil gambar bayi: The interesting part is; ambil gambar-gambar yang meliang-liuk semua tu sebelum bayi umur lebih dari 2 minggu; sementara badan bayi masih senang dibentuk dan melengkung macam posisi semasa dalam perut ibunya lagi: Tapi aku belum jadikan mana-mana bayi sebagai bahan eksperimen lagi: Tengok bayi orang pun serius takut nak pegang: hahaha:

Ini gambar paling comel! Semoga aku dapat ambil gambar macam ni satu hari nanti: Errr; mestilah bukan guna kaki aku kan:

Dan aku sangat nak majalah Photo You terbaru yang cover dia ada gambar kucing! Cara ambil gambar kucing!

Gambar kat atas ni aku ambil je guna kamera pada salah satu muka surat dalam Reader's Digest bulan ini: Huh; aku tak dapat bayangkan kucing-kucing kat rumah mak bapak aku tu nak di-diam-comel-kan macam gambar tu kan: Dah la ramai berkoyan-koyan: Agresif semacam: Pening aku: Takpe: Cuba: Errr bila tu; wallahu'alam: hehehe:

Antara hasil pagi Ahad lepas di Hutan Bandar; JB: Not the perfect ones; but at least I like them! Hasil 'tangkapan' Lala; Shikin dan aku ;)

*happy tak hingat!*

*pun happy tak hingat sambil ada pandangan jelek dari si tudung putih*

*TAJUK : Misteri Gadis Tudung Putih*

Peace! Happy weekend!

4 comments:

puterapescado said...

hoho..DSLR tue...gambo2 nie ko ade edit ke????

ayen =D said...

dh dua kali raya puasa dah la Muz; tp gadget dan ilmu teknikal aku tak de la berkembang sangat pun: bz la katakan (bela diri):

ada edit; biasanya edit lighting coz lens aku pendek je: dan aku kecikkan saiz guna photoshop spy tak berat sgt utk upload =p

noor afzan said...

ayen..
go og go girl.
sikit je lagi nih.

ayen =D said...

hait afzan...