Thursday, October 28, 2010

Shopaholic Series - Books, Movie & Reality....

I read Shopaholic Series by Sophie Kinsella! I read them! I read them! Yeah! And happy with them! Okay; actually I read only two out of six: =D

This first novel I finished during 2007; or maybe 2008; can't really remember: Maybe the first English novel I read in my life: Hahaha-- Okay; not counting the novels I HAVE to read for English classes during my school time: Or pretending read them in order to penuhkan-buku-Nilam:

Even; hmm I think I wanna continue in Malay; my lovely mother tongue =p

Rasa kena sampuk sekejap dengan novel Sophie Kinsella agaknya mula-mula tadi: Haaa-- Now I feel better-- Ops; sekarang aku rasa lebih baik ;)

Ahad lepas aku tidur selepas solat Maghrib; penat sangat agaknya bersuka ria sepanjang hari: Dari Hutan Bandar; makan kat ZZ Sup Tulang; memanjakan diri dengan TV; novel dan face mask; sampailah makan pisang goreng dan cendol di Cendol Cendol Cendol: Tapi tengah malam aku terjaga semula dengan perut lapar: Disebabkan rasa patut kurang makan malam; aku cuba melekakan diri dengan membaca dan aku berjaya habiskan satu lagi novel!


Okay; aku mengaku; khatam je buku ni; aku gagal mengawal diri dan aku buka peti sejuk: Jumpa buah betik sepotong; Mai bawa dari kampung dan aku masak meggi goreng: Hahaha-- Siap ada pillow talk dengan Zafran sampai pukul 3 pagi:

Okay; aku bukanlah pembaca novel: Pertama kali aku cuba baca novel ialah dengan menggunakan novel Ombak Rindu yang sedang hangat diperkatakan ramai lebih kurang 5 tahun dulu:

"Kalau kau start dengan Ombak Rindu; serius; ko boleh suka baca novel" nasihat Rozi; sekarang ibu kepada Fatin: Tapi Rozi; jiwa aku terlalu keras agaknya: Aku jadi serik baca novel selepas tu huhuhu: Minta maaf ya kepada peminat Ombak Rindu: Bukan jiwa aku:

Tapi Shopaholic Series ni ada semacam daya tarikan: Aku boleh masuk dalam cerita tu: Aku boleh sama-sama teruja bila Becky nak beli sehelai skaf kegemaran dia walaupun dia terpaksa menipu dan meminjam duit daripada Luke: Aku sama-sama susah hati bila kad kredit dia dah tak boleh guna: Aku sama-sama; ah; pendek kata; perkataan-perkataan yang disusun mudah faham dan jiwa; dan plot disusun naik turun perasaannya sangat membuatkan aku tak boleh berhenti membaca: Ya; satu kelemahan aku; aku tak sabar untuk habiskan satu-satu novel: Maka jika aku sibuk; jangan mula baca novel! Errr; dalam kes ini; novel Shopaholic Series:

Aku skip siri yang lain; aku terus baca kisah Becky yang dah mengandung: (marah aku sebab aku tak tahu macam mana dia boleh kahwin dengan Luke tu kan): Novel kedua ni lebih bermain dengan perasaan aku rasa: Kisah emosi ibu mengandung yang mengidam macam-macam (tak mengandung pun dah mengidam kan); termasuklah kisah suami isteri yang penuh pancaroba: Tapi masih tak meninggalkan elemen lucu dan teruja: Aku suka! Aku suka!

Cukup pasal buku: Sekarang kita beralih kepada filemnya:

Ada dua poster kan? Tak sama tarikh tayangan pula tu: Aku memang tak ingat tarikh tayangan masa tu guna yang mana satu: Tapi aku yakin aku tengok cerita ni di panggung wayang pada satu malam di Utrech; Holland: Cewah; jauh tu: Masa tu aku belajar kat sana laaa- Dan itulah satu-satunya cerita aku tengok di panggung wayang di Holland; tahun 2009: Dengan Cik Ayu dan Cik Dah: Owh; Mai juga:

Filem ni adaptasi dari novel yang pertama: Entah; aku ni memang manusia yang teruja dengan wayang agaknya; maka aku memang suka: Aku bukanlah jenis yang nak tahu ending sebelum cerita habis; I like surprise! Tapi haruslah aku boleh agak plot-plot sebab aku dah baca novel kan: Tapi masih menarik; sebab cerita ni comel! Okay; macam biasa; kalau filem adaptasi novel ni orang akan komen; tak sama dengan novel lah; banyak plot yang potong lah; pelakon tu tak sesuai dengan watak tu la: Tapi; ada aku kesah? Dah filem tu terhad 2 jam saja; takkan nak sumbat semua plot kan? Manusia; manusia: Memang tak reti nak puas!

Okay; aku rasa aku patut berhenti sekarang: Nanti aku sambung: Aku nak cerita pasal masa kami tengah sedap-sedap tengok cerita tu; separuh masa pertama; tiba-tiba skrin kat panggung wayang tu gelap: Selama 20-30 minit jugak lah: Kenapa?

5 comments:

puterapescado said...

argh...stress aku...ain ko memang suke citer tergantung kan...hadoi..ade part by part lagi...

tapi kan novel ombak rindu tue tetap best la :p .....

noor afzan said...

uih..ada cerita disebalik cerita.
setengah jam gelap pe kes?

haha..
itu je nak komen ayen.

ayen =D said...

muz; aku tak sengaja la nak gantung: tp tengok dah panjang sangat; n rehat dlu hehehe:

bg pembaca novel yg tegar; novel tu best agaknya: aku je gagal menyerap ke'best'an tu:

tu la afzan; mula2 panik gak; apsal gelap dan diam: seyes pengalaman: ok; nnti I sambung ;)

AkuPenulis said...

becky!!!
rndunya nak baca cerita dia dr mula sampai last book..
i hv all the series :)
tp y plg best is shopaholic n baby..

ayen =D said...

yup.. tau u have all the series! menci2! hahaha..
oo yg dgn baby best ek? hehehe.. ok.. coming soon.. (pinjam je leh tak? hahaha)