Monday, December 13, 2010

Filem vs Buku - Aku tukang review?

"Kak Ain dah tengok Harry Potter?"
"Belum"
"Owh ingat nak tanya okay ke tak"

"Tak tengok lagi- tapi ada orang suka; biasanya yang mengikuti lah kot- ada orang kata 2.5 bintang je hehehe"

Tak memasal aku komen agak banyak tentang filem yang aku belum tengok; hasil daripada sumber-sumber lain macam blog kawan dan status di Facebook kawan-kawan--

"Eh sungguh-sungguh pulak aku review muvi kan"
Aku cuba cover keterujaan diri bila dah bercakap (chatting di Facebook sebenarnya) pasal macam-macam filem dengan Hanim- Pasal Harry Potter yang aku tak tengok pun perlukan beberapa ayat untuk aku cerita; apatah lagi filem yang aku dah tengok macam Unstopable; Skyline dan Ngangkung kan...

"Ha ah; saya tahu kak Ain memang up to date"
Errr.. aku up to date dengan filem-filem di pawagam? Itukah label di dahi aku sekarang?

Tu lah antara cerita-cerita yang aku tengok di pawagam- Dan aku suka! Susah je nak cari filem yang aku tengok tapi tak suka kan- Owh ada- Filem Andartu Terlampau aku tengok dan aku tak suka-

Kan best kalau ada orang tanya aku;
"Dah baca tak buku Abu Bakar Sahabat Sejati - novel sejarah Islam tu? Macam mana?" "Buku Dr Zainal yang Tips-tips Cemerlang dari Quran tu best tak?"
atau pun nak omputeh sikit;
"Buku John Gray yang selain Men from Mars Women from Venus tu recommend tak untuk baca?"
Kalau aku sungguh-sungguh review pasal buku; tak ke lebih sedondon dengan karier aku sekarang ni?

Aku dah habis baca dah buku ni; dalam masa dua hari! Itu membuktikan bahawa manusia seperti aku yang susah nak baca novel pun boleh baca novel sejarah Islam ini dengan mudah-- Alhamdulillah-- Banyak lah benda yang aku tak tahu jadi tahu dalam bentuk yang senang nak faham lagi boleh menghayati sebab tulisan dalam bentuk cerita (kata novel): Maka aku tekan butang 'like' macam dalam Facebook untuk buku ni--

Buku ni aku belum habis baca-- Tapi aku memang boleh follow lah page by page-- Buku ni akan senaraikan satu demi satu perkara yang diambil dari Quran yang dikatakan tips untuk cemerlang (aku rasa ejaan untuk 'tips' adalah lebih tepat daripada 'tip' ; aku tak cari Kamus Dewan =p) Semalam aku sampai bab "Cemerlang dengan Zikrullah"- Dalam Quran ada sebut; berzikirlah nescaya kamu akan jadi tenang- Aku pun berzikirlah sekejap- Tapi jangan tiru aksi aku yang dalam kurungan (makan tengahari; baca bab tersebut sambil meniarap atas tilam; berzikir sekejaaaaaaap sangat; dan terlebih tenang; tertidur) Maka; bagi aku; tips baca buku ini (bagi aku) ialah hadkan 2 bab contohnya satu hari untuk dihayati- Ini bukan buku cerita =p


Buku ni dah lama gak aku habis baca- Dah siap letak dalam kotak semula dah (kira macam takkan buka dalam masa terdekat) Yang aku punya di sebelah kiri tu- Sebelah kanan tu wajah baru- Bagi aku buku ni seronok! Memahami sunatullah (bak kata Ustaz Hasrizal) Apa yang seronoknya ialah bukan saja untuk pasangan-pasangan suami isteri atau kekasih; tapi applicable juga bila berurusan secara profesional dengan rakan sekerja; dengan para pelajar mahupun kawan-kawan: Haritu kat MPH ada jual buku John Gray ni 3 buku; harga 50% kalau tak silap- Tapi buku dia yang lain lah- best ke tak; wallahu'alam-

Wah! Aku berjaya tukar post aku daripada cerita tentang filem kepada cerita tentang buku juga! Syabas Ain! Sebenarnya cerita tentang filem tak lah salah pun- Bagi aku berguna sangat- Sebab deria yang kita gunakan untuk 'menerima' sebuah filem adalah lebih banyak berbanding 'menerima' sebuah bahan bacaan kan? Tapi aku tengok banyak sangat filem lah- tak larat nak cerita- ngeh ngeh ngeh--

Contoh; aku sangat tersentuh bila dalam filem Eat Pray Love; masa Julia Robert dek tidak puas hati dengan kehidupan serba lengkapnya; tiba-tiba melutut di rumahnya dan berdoa- Dia mulakan dengan; lebih kurang; "Tuhan; aku tak pernah bercakap dengan Kau......" Masa tu aku fikir; nasib baik aku ada solat 5 waktu- Tu pun tak selalu rasa macam cakap dengan Tuhan- sob sob sob-- (Sila hayati bab "Cemerlang dengan Solat" dari buku ke-2 di atas)

Dah Ain! Sila baca buku di bawah!




4 comments:

Nurhalawa Md.Yusof said...

bagus rajen bace..
aku berusaha perabih Ali Bin Abi Talib(adeq aku 2jam je abis)..Imam Syafie alhamdulillah da abis..hehhe..nt nk beli Abu Bakar la plak..hehe..

ayen =D said...

klu tak de keje lain; leh kot layan baca cepat2-- mcm page turner je kan-- 2 jam; caya ar!

abu bakar ko pinjam je mai hahaha--
satu lagi salehudin al ayubi dlm waiting list aku ngeh3--

Nurhalawa Md.Yusof said...

Salahuddin aku x baca yang pak cik Latip tu tulis..aku pinjam kat psz dolu2..memang best!

adik aku si jantan ulat buku!

ayen =D said...

bagus la ulat buku daripada ulat bulu ;D