Monday, January 24, 2011

Hopeless kata...


**dengan tambahan gambar di hujung post**

Lagu di radio berkumandang.
Tapi aku tak nyanyi sama macam kebiasaan.
Sebab hidung aku gatal, mata pun gatal... Selang beberapa minit aku bersin.
Tak berbual dengan kawan yang duduk di sebelah. Mood tiada, fikiran menerawang.
Ya.. menerawang fikir apa aku tak ingat. Lagu di radio nyanyian siapa pun aku tak ingat. Yang aku ingat kawan di sebelah tiba-tiba menjerit, "Ain..! Breeeekkkkk!!!"

Buuummm..!!!!!

Aku rasa aku tak bernafas.
Aku tak dengar bunyi radio walaupun aku tak off kan lagi.
Tindakan paling pantas aku buat ialah tekan butang lampu 'hazard'.

Aku tarik nafas. Okay, paru-paru aku berfungsi.
Aku buka pintu di sebelah kanan, melepaskan stereng yang aku pegang selepas tarik handbreak dan gear ditukar kepada P.

"Awak tak nampak ke kereta depan tu berhenti?"
"Saya minta maaf pakcik"
"Awak nampak tak lampu break saya?"
"Saya minta maaf pakcik, saya tau salah saya"
"Awak belajar memandu kat mana ni?"
"Err.. saya tak ingat lah pakcik, 4 5 tahun lepas..."
"Awak belajar memandu kat mana ni? Mana lesen awak?"

Dengan cubaan bertenang aku cari lesen dan bagi kepada lelaki itu, mangsa-langgar-tak-lari aku.
"Awak belajar memandu kat mana ni, sampai tak tahu jarak selamat kereta?"
"Saya tak ingat pakcik.."
Aku memang betul-betul tak ingat nama sekolah memandu aku.
"Awak tak nampak ke saya break. Kereta depan tu break. Kenapa awak tak break...."
"Salah saya pakcik, saya minta maaf pakcik"

Pagi jumaat, 22 Januari 2011, dah lama aku tak rasa perasaan itu. Kena marah dengan orang sambil rasa hopeless.

Pakcik tu ambil lesen aku, aku masuk balik dalam kereta, aku tanya kawan yang duduk kat sebelah aku, masih setia memerhati dengan tenang (aku rasa dia tenang).

"Apa aku kena buat sekarang ye?"
Aku memang tak tahu nak buat apa. Dah la takut, terkejut, kena marah pulak tu...
"Kau tepon bapak kau..", dia mencadang.
Dalam hati aku, takkan nak tepon Papa, takut dia risau.. Haritu member accident tak tepon bapak dia pun.. Dia tepon abang dia.. Hurmm... Owh.. aku tak de abang.. ok ok.. aku tepon Papa..

"Pa.. Ain accident, Ain langgar kereta orang.. takde apa-apa sangat.. Ain nak kena buat apa ya? Tepon polis dulu ek?"

Aku tak ingat Papa mulakan dengan perkataan apa, sebab pakcik si mangsa-langgar-tak-lari aku tu terus bercakap dan bercakap... Dengan bunyi bising kenderaan-kenderaan lain di atas jalan raya lagi, memang menguji kesabaran dan ketenangan aku. Ditambah dengan tiba-tiba ada seorang lelaki dewasa berbangsa Cina terpacak depan aku. Menawarkan diri untuk uruskan segala macam hal seperti ambil gambar kereta, panggil towing, hantar bengkel.. uruskan insurans.. Woi.. diam boleh tak..!!

Aku matikan talian telefon.

"Kenapa awak tak break? Awak tak nampak ke saya berhenti? Berapa jarak kereta awak tadi?"

Pakcik!!!!! Dalam hati je la aku jerit. Depan-depan, semestinya tidak... hopeless kata...


*********************************

"Okay, dokumen semua dah cukup, nanti saya akan call cik Ain untuk sign form claim insurans ya.."
"Okay.. bila tu.."
"Lepas siap form tu ya.."
"Owh.. okay.."
"Hurm.. kereta nak repair.. plus insurans semua tu.. ambil masa dalam sebulan juga tau cik Ain.."
"Ha??? Ala.. tak leh cepat lagi ke..."
Sambil buat muka konon comel, dia buat muka hopeless juga...

Bersambung....


Kereta pakcik mangsa-langgar-tak-lari

Kereta orang yang kena marah.. hopeless kata..

6 comments:

lala said...

yen sabar yen.. aku faham...
kan ke mcm ni kite semakin akrab.. keh3...

ayen =D said...

ha ah.. kita memang bertambah akrab lala.. hehehe..

nuyuljana said...

jauhnye mengelamun sampai tercium bumper pakcik-mengomel-tak-berhenti.

kau ok tak beb?

ayen =D said...

aku pun tak ingat jauh mana aku ngelamun kan.. hahaha..

aku dengan member aku okay je.. cuma hubungan dengan lala lagi bertambah akrab sebab sure akan sentiasa ke mana-mana sekereta.. hehehe..

GoJeS said...

haaa..ayennn...np cmtu skali...spkah gerangannye yg mmbuat anda mengelamun sejauh itu...

msti kuat giler kan kene tu...truk kete ha....sbr ayennn...truskan bersm lala:D

ayen =D said...

anyra; tak tau la nk kata kuat ke tak-- laju tu tidak; tengah naik bukit la-- maka pergerakan kaki dari pedal minyak nak ke pedal break tu agak delay kot-- plus; myvi agak lembut banding kereta lama-- co-pilot agak terasa henyakan la-- nasib baik dia pakai seatbelt kan--

mmg namanya hari-hari bersama lala ku hehehe--