Friday, July 22, 2011

Bila Tertelan Green Lantern

Tak tahu la cerita ni ada lagi kat panggung wayang atau tak. Rasanya tidak. Kira macam cerita aku ni dah basi lah. Tapi aku belek-belek simpanan gambar yang aku ambil menggunakan handphone aku (handphone pertama aku yang ada kamera, gayat kan...), ada gambar-gambar yang mengingatkan aku kepada cerita Green Lantern.

Aku tengok Green Lantern dengan Zafran, secara, redah je.. Ada duit lebih, tak tau nak buat apa.. (tipu). Keluar je aku ketawa-ketawa (haruslah comel) dan cakap kat Zafran, "Aku suka cerita ni la.." dan dibalas dengan Zafran, "Haaa??? Kau suka???" sambil dia buat muka kurang puas hati.

Ye la, cerita tu memang fiksyen, tak perlu lah nak pertikaikan apa-apa (aku tak merujuk kepada Zafran, dia sentiasa jadi kawan tengok wayang aku yang best, komen dia aku suka je walaupun tak semua sama dengan aku), macam kebanyakan orang Melayu pertikaikan kelogikan filem Melayu, mengutuk bukan main, tetapi tengok cerita dari luar yang fiksyen dan karut boleh pulak tak marah-marah naik angin kan.. Pernah je aku jumpa review filem Fast Fourius yang terbaru tu, ada babak lepas adegan tembak-tembak, jatuh, bergaduh, ale-ale kekotoran pada The Rock hilang. Tu lagi lah, bukan cerita fiksyen atau tahyul. Biasalah, yang orang punya bagus.. sendiri punya tak bagus..

Kuman seberang sungai nampak, gajah depan mata tak nampak... Errr.. tapi tak depan semua mata ada gajah la.. Don't worry..

Okay, aku dah melalut. Aku suka cerita Green Lantern sebab.. Hurm.. Tiba-tiba aku nak samakan dengan karya Faisal Tehrani. Watak diada-adakan, tetapi kalau fikir banyak kali, ada maksud disebaliknya. Macam dalam Green Lantern, kisah makhluk-makhluk hijau lawan dengan makhluk-makhluk kuning. Yang hijau tu akan menang kalau keazamannya 100% dan yang kuning akan menang kalau ketakutannya 100%. Kira kalau terdetik rasa takut pada superhero tu, kuasa dia kurang. Yang jahat tu pulak, 'superhero' kuning tu berasal dari orang yang rendah keyakinan dirinya, rasa dia tak handsome, tak bagus, orang tak suka dia, takut nak approach girl yang dia suka.. Lagi dia takut, lagi dia power!!! (ini fahaman peribadi aku tentang cerita ni)

Keazaman VS Ketakutan

Okay, dah falsafah sangat ni, aku takut pembaca akan berhenti membaca.

Maka aku teruskan kepada akibat aku tengok cerita Green Lantern, cerita ala-ala superhero (tipikal), tapi dah diubahsuai dengan sewelnya. Contoh, bila superhero tu jumpa heroin dengan keadaan bertopeng, masa nak kiss, heroin tu kenal siapa superhero tu. Dia kata, mestilah dia kenal! Dah jumpa dan tengok selalu, takkan setakat pipi, dagu dia tak boleh nak cam! Serius perli cerita superhero lain, yang heroinnya tak tahu superhero tu siapa tanpa topeng. Aku suka babak ni.. hahaha.. lantak kau la kalau kau tak suka ye.. Ops..

Okay, balik kepada akibat aku tengok cerita Green Lantern... Ini makanan aku lepas keluar dari panggung...
Tak sengaja okay! Air suam dalam cawan hijau, air teh epal pun hijau, salad dengan ayam panggang bersama banyak dedaunan hijau. Greeeeen Kampus! (tiba-tiba)

Tapi inilah hasilnya, bila tertelan Green Lantern.

*post entah hape-hape

3 comments:

Cahya Qasehnya said...

Haha. sy belum tgk lg. InsyaAllah akan. tggu cerita kat tv/hbo je. hehehehe

tawawfayakof said...

LOL

ayen =D said...

tunggu je kt tv.. takda hal la.. apa LOL LOL.. tulis je la hahahahahahahahahahaha.. hehehe.. :P