Tuesday, June 21, 2011

Fikir lebih sebelum pilih...

Nasib baik dapat siaran televisyen Singapura, dapatlah aku tengok rancangan-rancangan realiti yang menyihatkan minda walaupun kurang produktif aku melepek di rumah.. macam top chef, makeover makeover.. martha..

Semalam aku beli 3 benda untuk kegunaan Oyen aku (Oyen, laptop baru warna oren aku hehehe.. perlulah kan kenyataan 'baru' di situ) iaitu sarung laptop (yang nipis je tu, aku tak tau apa mau panggil), keyboard protector, dan lcd screen protector. Tak sabar-sabar, maka aku terus beli tanpa perincian yang lebih mendalam. Padahal laptop ada dalam kereta je pun masa tu. Boleh je nak bawa terus kasi install semua aksesori tu kan. Tapi maklumlah, nervous sebab terkejar-kejar nak jumpa encik supervisor masa tu (alasan..)

*Kata bapak aku, "oren Felda lah ek...". Aku mengiyakan.. Baru perasan warna Felda*

Hari ni, lepas lipat baju macam ambil part time kerja dobi (padahal lipat baju sendiri je pun), aku pun buka la semua barang-barang baru beli untuk Oyen tu. Berbunga-bunga hati untuk menjadikan Oyen lebih sempurna. Cewah..

Sarung dia.. haih, panjang cun dah, lebar pulak terlebih! Laptop aku terlalu kurus untuk beg tu.. huhuhuhu.. Tapi aku tak dapat rasa kurus (sekarang!), laptop rasa kurus jadi lah..

Keyboard protector, memang aku tahu panjang sikit dari Oyen masa beli. Aku gunting je la dengan gunting dapur. Tak cantik potongannya tapi okay la, masih boleh digunakan.. Bukti.. aku tengah menaip dengan adanya keyboard protector pada Oyen ni.. Berasa cukup dengan apa yang ada.. Qana'ah...

Berita utama hari ini, cerita LCD screen protector. Aku nak lekatkan protector tu mentah-mentag walaupun lebih besar dari saiz LCD screen laptop aku. Macam handphone aku juge.. Boleh je.. Tapi ale-ale tak boleh sebab ada border pada skrin ni. Border tu tak sama rata dengan screen laptop macam handphone aku.. Ada tebing.. So tak fully melekat pada LCD screen laptop aku. Faham tak? hehehe.. Aku sedar ketidakserasian aksesori itu lepas cuba lekatkan protectornya sendiri.. dengan mata kepala ini.. Manusia yang mementingkan praktikal lebih dari teori la kata kan. Buat dulu baru tahu kan..

Okay, tak pe, tak putus asa, aku pun potong dengan gunting. Freestyle gitu. Anggap je la aku berjaya potong. Senget sikit-sikit, seni kata.. Tetapi.. langit tak selalu cerah..

Aku dah lekatkan, dengan nafas kejap laju, kejap tak ada langsung. Tapi nasib tak menyebelahi, aku gagal beberapa kali cubaan.. dan bila rasa macam dah tak gagal, aku tak mampu pula nak hilangkan semua buble-buble yang ada pada skrin. Stress! Walaupun alat-alat pembersihan dah macam pro dah sebab guna alat-alat bersihkan lensa kamera, buble tak nak bercerai dengan screen.. Aku cabut balik protector tu.

Hampa.. dan.. buang. Ya la, bukan boleh guna lagi, mesti dah berhabuk-habuk sakan. (Tiba-tiba aku terbayangkan betapa berbakatnya orang yang kerja pasang tinted pada cermin kereta kan)

Pengajarannya, sila bawa laptop anda ke kedai bersama-sama semasa membeli aksesorinya dan minta orang kedai pasangkan terus LCD screen protector agar kegagalan baru tidak dicipta dalam hidup anda.

Sekian.

9 Jun 2011


** Tak semua benda dalam dunia ni boleh main redah. Salah pilih LCD screen protector, buang lah RM 10, macam tak de banyak sangat rugi..

*Fesyen color blocking*

Salah matching kan tudung dengan baju, taklah dibuang negeri, boleh jawab "ini fesyen color blocking la wei.." Kan...?

Tapi masih tak semua benda boleh main redah je.. Tak boleh salah pilih.. Jadi apa salahnya fikir lebih sebelum pilih?

Tolonglah..

Fikir lebih sebelum pilih...

2 comments:

tawawfayakof said...

i would like to say...

"oh yeah!"

ayen =D said...

owh no...!! baru baca your comment :P