Wednesday, August 17, 2011

Ada Saja Yang Salah

"Tiap kali saya baca semula report saya, ada saja yang salah.."
"Iya kan, tapi itu hari awak terus submit, terus present, terus defense, kan?"
"Ha ah.. Malunya bila baca semula report ni.. Macam tak patut lulus je.. Banyak sangat salah.."
"Biasalah tu, kalau saya pun baca semula tesis saya, ya, ada saja salahnya..."
"Ye ke? Dr. pun sama ke?"

Seorang gadis cantik, iaitu aku, duduk atas kerusi di depan meja Encik Supervisor, dengan muka tak bersalah. Tunggu kata-kata seterusnya daripada beliau, yang berasal dari Indonesia.

"Ya lah.. report master awak tu, tesis saya tu, awak dan saya yang tulis. Tulisan kita ni harus saja ada salah tiap kali orang baca, malah tiap kali kita baca. Yang tulisan kalau dibaca banyak kali tapi tidak ada salah tu..."

"Itu mesti orang yang sangat bagus kan Dr.."

Aku memotong, konon-konon sangat memdalami pemikiran Encik Supervisor. Tetapi..

"Tidak, yang kalau dibaca banyak kali itu tetap tidak ada salah, al-Quran. Itu bukan ayat manusia, ayat Tuhan.. Report awak, tesis saya, tulisan manusia"

Sentap mak nyah..

"Jadi usah khuwatir kalau baca tesis kamu nanti, terus-terus jumpa salahnya... "

Baiklah Encik Supervisor!

4 comments:

student life said...

ak rase indaf bile bace response sv ko.....hee~

tawawfayakof said...

kopi part ni. ha


"Ya lah.. report master awak tu, tesis saya tu, awak dan saya yang tulis. Tulisan kita ni harus saja ada salah tiap kali orang baca, malah tiap kali kita baca. Yang tulisan kalau dibaca banyak kali tapi tidak ada salah tu..."

"Itu mesti orang yang sangat bagus kan Dr.."

Aku memotong, konon-konon sangat memdalami pemikiran Encik Supervisor. Tetapi..

"Tidak, yang kalau dibaca banyak kali itu tetap tidak ada salah, al-Quran. Itu bukan ayat manusia, ayat Tuhan.. Report awak, tesis saya, tulisan manusia"

Sentap mak nyah..

"Jadi usah khuwatir kalau baca tesis kamu nanti, terus-terus jumpa salahnya... "

Diego Amani said...

buat kesalahan lagi baik dari tak buat apa-apa langsung.

ayen =D said...

insaf kan siti kan...

kopi tak de taufiq, milo ada...

alamak, komen abg adam menambah insaf..

thanks