Thursday, September 8, 2011

ERROR vs SABAH

Buat berkali-kali sudah.. Mesti ada error.. Font not embedded la.. Links are not allowed la.. Bookmarks are not allowed la.. Akibat utamanya, "your pdf file is not accepted'"..

ERROR

ERROR

ERROR

Setakat hantar untuk semakan awal, nampak ERROR, peluh kat dahi tak keluar pun. Cuba nasib kata. Tapi bila hantar tulisan akhir (final manuscript), bila deadline hanyalah tinggal kurang daripada satu jam, dan duit pendaftaran sebanyak RM 900 telah pun didahulukan, perkataan ERROR tak ubah seperti tengok HORROR!

"Hari ini hari gagal aku!"

Minggu lepas aku bagi pernyataan maut kepada diri sendiri, dan para pendengar paksa rela aku. Sebab perkataan ERROR tu. Sampai nak pukul 2 pagi aku hadap website tu. Tapi keajaiban berlaku, bila aku dah rasa sangat tak ada sebarang talian hayat, harapan untuk ke persidangan tersebut hampir kabur. ale-ale, "the deadline is extended"! Rasa macam orang lapar tak makan 3 hari tiba-tiba nampak ayam golek! Orang busuk tak mandi 3 hari tiba-tiba jumpa air terjun bersih lagi permai. Yuuhuuuu...!

Tibalah hari yang betul-betul akhir. Pun sempat makan (buka puasa) kat luar, shopping, window shopping (kekalutan dalam pembelajaran bukan penghalang sebarang terapi kebahagian), aku bekerja dengan penuh tekun untuk semakan terakhir tulisan yang bagi aku dah cukup saintifik dah tu. Lepas convert file doc jadi pdf dengan penuh hati-hati. Terngiang-ngiang pesanan dan pendapat beberapa orang tentang hal-hal teknikal ni, entah selepas bismillah yang ke berapa kali..
aku klik butang upload...
menunggu jawapan..
belajar untuk tenang..
untuk redha andai ditakdirkan ada lagi makhluk berupa ERROR...
Aku dah mula fikir, kalau ERROR juga, aku tak tahu nak buat apa dah. Siapa aku nak kacau pada jam 11.30 malam bila deadline adalah 11.59 malam?

Tiba-tiba...

Aku gosok mata betul-betul. Aku nampak.. Eh, aku keliru.. Celaru pun ada jugak. Berlunjur ala-ala Cleopatra atas sofa baru bakal ex-housemate sebab dia bakal isteri orang, aku tatap skrin laptop comel aku dengan penuh kesabaran.


Nampak tak..? (Klik untuk gambar lebih besar) Passed formating checks!! Satu kali cubaan je tau malam ni. Secara tak langsung, pdf file aku accepted dan lengkap lah proses pendaftaran aku ke persidangan tersebut. Yuuhuuuu!!!

Beberapa hari yang lalu...

"Tak apa Ain, conference yang ini saya tak paksa awak pergi pun. Kalau result tak ada, paper tak sempat buat, tak apa, Withdraw je untuk conference ke Sabah tu. Nanti awak pergi conference lain. Atau hantar jurnal terus"

"Okay Dr. Thanks" Aku jawab dengan nada hambar.

"Jangan paksa-paksa kalau tak dapat result tu. Nanti awak sedih-sedih macam putus cinta. Tak apa la."

Aku tarik nafas panjang-panjang, di tepi tangga, dalam perpustakaan.
"Okay. Tapi Dr, kalau saya nak pergi juga conference dekat Sabah ni, Dr rasa logik tak saya siapkan paper tu dengan tambah.. " blah blah blah (hal-hal saintitifik yang aku malas nak terangkan kat pembaca blog sekian)

"Boleh. Awak nak siapkan juga?"

"Saya nak pergi Sabah, Dr" menjawab tanpa rasa bersalah.

"Awak tu belum pernah pergi Sabah ke?"

"Belum"

"Okay, buatlah paper tu. Nanti kita tengok sama-sama."


Beberapa jam yang lalu...
Di bilik Encik Supervisor.
Kerja keras untuk menyiapkan paper.

"Saya tak sangka yang awak tu belum pernah pergi Sabah"

Errr.. selama aku berbincang tentang paper tu, dia cuma fikir, aku siapkan sebab nak pergi Sabah ke? Errr..

2 comments:

student life said...

hahaha..cute laaa assumation ko kt sv ko..hahahaa

ayen =D said...

aku memang cute :P