Thursday, June 27, 2013

Perbuatan Annoying Dalam Majlis Ilmu (Kuliah Agama)

PERHATIAN :

KALAU RASA TAKUT DERAAN EMOSI JIKA TERASA, JANGAN BACA.
KALAU RASA NAK BACA, BACA DENGAN KEPANDAIAN DAN KESUDIAN MENJADI PANDAI YANG MAKSIMA.

Ya, aku tahu aku bukan manusia yang sentiasa ke kuliah-kuliah agama. Tapi sekurang-kurangnya aku ada pergi dan aku tahu kepentingan untuk menghadiri, malah aku dapat rasa kemanisan berada di majlis ilmu.

Tapi aku selalu terdetik dalam hati, rasa tak puas hati dengan sikap segelintir orang-orang kita, (dalam hal ini, aku fokus kepada orang-orang Islam, Melayu) yang ke majlis-majlis ilmu tapi buat perangai macam pergi majlis hari jadi. Mana adab mereka ya? Lagi aku terkilan, bila mereka adalah golongan si berkopiah dan si bertudung labuh (Kalau tak berkaitan, tak payah nak terasa).

Sekiranya menghadiri majlis ilmu atau kuliah-kuliah agama ;

1- Aku tahu, kita suka datang lambat. SUKA! Dah tahu datang lambat, tak payah lah nak bagi salam, "ASSALAMMU'ALAIKUM..!" sampai terhenti kuliah ustaz tu, sampai ada yang ustaz tu pun lupa dia nak cakap apa. Korang mengganggu ustaz @ustazah tu, tahu tak? Korang mengganggu hadirin yang dah sampai awal daripada korang. Kan boleh saja masuk perlahan-lahan, diam-diam.

2- Aku tahu, korang suka duduk tempat sedepan-depan yang boleh. Janganlah tamak sampai korang tak nak orang lain duduk depan juga bersama-sama korang dengan letak beg tangan atau fail korang di tempat duduk sebelah korang. Sampai bila ada orang datang kemudian terpaksa duduk belakang padahal sebelah korang kosong je.

Disebabkan budaya ini, kadang-kadang orang yang baru sampai akan perlu tanya "ada orang ke tak ya kat kerusi ni?". Kalau kuliah dah mula, dah la bising, kawan tu pun berdiri lama di depan. Mengganggu tau tak, mengganggu. Kalau dah nampak orang masuk tu, terus lah angkat beg tangan mahal korang tu, kosongkan. Kawan tu nak duduk ke tak, lain cerita. Sekurang-kurangnya tindakan korang dah MENGAJAK orang duduk depan sekali. Tak untung pun kalau korang TAMAK dan PENTINGKAN DIRI SENDIRI.

3- Aku faham, korang faham cepat daripada aku dalam satu-satu perkara. Bila faham, tak perlu nak tambah ulasan ustaz tu kepada orang sebelah korang. Contoh, Ustaz cakap sistem pendidikan sekarang tak Islamik (CONTOH), korang tak perlu lah cakap kat orang sebelah, "Ha ah, betul, kalau kita tengok anak-anak kita sekarang blah blah blah..." Korang jangan bising boleh tak? Kalau nak, ajak orang tu minum lepas kuliah lah, sambung cerita.

4- Aku faham, korang semangat ingin tahu tinggi. Kalau tak tahu dan tak faham, angkat tangan, terus tanya. Jangan nak kacau orang sebelah kanan, sebelah kiri untuk keciciran dan kekeliruan korang. Eh, orang faham lah, orang tak akan rasa soalan korang tu mengganggu sebab korang cuit-cuit orang kiri kanan (TANPA RELA MEREKA) tu lagi mengganggu.

5- Aku tahu, korang dah kahwin, korang dah ada anak. Aku belum diberikan rezeki bernama suami apatah lagi anak-anak. Aku tahu, korang emak atau ayah yang baik, nak didik anak-anak ke majlis ilmu, apatah lagi tak ada orang lain nak jaga tapi korang nak ke kuliah-kuliah agama. Dan aku faham, anak korang tu comel, buat bising atau lari panjat sana sini macam mana pun, orang rasa, "alololo!! comelnya!" Satu lagi je yang koarng perlu faham. Korang faham tak maksud mengganggu?

Aku mungkin tak faham, betapa susahnya nak jaga anak, tapi ada je aku tengok orang yang anak dia baik, duduk diam-diam, bila lari-lari, maknya tegur, anak tu pun dengar kata. Eh, korang lagi tahu anak korang lah, jadi korang lebih tahu apa patut buat. Tak tahu, BELAJAR! Yang penting, tolong rasa bersalah.

Jangan fikir korang jauh lebih mulia daripada ibu-ibu yang duduk rumah jaga anak sampai tak dapat ke kuliah agama (dengan hujah, "anak akak ni tak reti duduk diam...") kalau usaha korang ke majlis tersebut sebenarnya tak buat korang dapat menimba banyak ilmu pun (dek anak korang yang aktif), malah MENCURI HAK hadirin lain untuk menimba ilmu dengan mengganggu. Cuba renung-renungkan semula niat korang.

6-Aku tahu aku jahil, banyak tak tahu daripada korang. Banyak benda korang dah faham, dah pernah dengar jadi korang rasa tak nak dengar satu-satu perkara tu dan nak berbual dengan kawan korang pasal sale dekat Jakel. Cuba kalau kau tengah cakap, tiba-tiba orang yang sepatutnya dengar kau pergi palingkan bontot dan cakap dengan orang lain. Apa korang rasa? Bukan saja korang tak hormat yang sedang bercakap (dalam kes ni, Ustaz Ustazah lah), korang juga tak hormat aku yang jahil nak belajar ni dengan mengganggu. Sikap tak hormat korang dengan tak jaga perasaan yang bercakap dan mendengar ni, sama saja dengan mengambil hal orang lain untuk didengar dan mendengar. MENGAMBIL HAK ORANG LAIN TANPA RELA ITU ZALIM!

7- Aku bangga berada dalam kuliah agama atau majlis ilmu yang terdiri daripada hadirin yang ramah dan saling kenal-mengenali. Sampai boleh dengar ;

"Eh, Siti, ada jugak? Datang dengan siapa? Suami? Mana suami?"
"Kak, nasib baik akak datang, boleh saya bagi borang unit trust haritu. Majlis baik macam ni yang temukan kita ya kak, alhamdulillah..."
"Amboi, jubah baru nampak, beli kat website yang saya beritahu haritu ya?"
"Alhamdulillah, dah pakai stokin awak..."

Haaa.. 'mesra' sangat. Peka dengan kawan-kawan. Boleh buat, kalau kita buat masa waktu senggang, sebelum Ustaz bercakap, masa rehat, atau dah habis Ustaz bercakaplah. Tak payah nak buat sesi salam selamat hari raya sangat semasa Ustaz tengah bercakap, boleh?

*Tak payah nak pesan, "Ain, matlamat tak menghalalkan cara" kat aku dalam kes ni kalau ada kekasaran bahasa atau stretotaip dikesan. Sebab aku dah muak dengan cara korang (siapa makan cili dia rasa pedas) yang tak tuju matlamat pun.

SEKIAN

2 comments:

lala said...

aku setuju dengan semuaa!!! kecuali no.7.. aku setuju separuh... kih3...

sebenarnya membawa anak ke majlis ilmu boleh mendidik dan membiasakan anak2 dieorang ke majlis2 ilmu...

tapi kalau anak tu degil sangat sila ajar siap2 kt rumah.. keh!

ayen =D said...

lala, dah lama tak drop komen kat aku pny blog.. rindu aku.. excited seh bila ko komen! hehehe

hehe, betul, tau yang org2 bawa anak tu nak didik anak diorang.. diorang lagi tau anak diorang macam mana, matlamat tak halalkan cara. kalau utk kepentingan anak sendiri boleh ganggu orang lain, tak tau la kan hehe