Sunday, April 3, 2011

Awak tu Jangan Down Ya


"awak tu jangan down ya"


Antara tagline kegemaran sejak dua menjak ni di kalangan aku dengan kawan-kawan- Tapi pertama kali aku dengar (Mac lepas) terkasima lah juga sebab "eh macam mana dia tahu aku akan down?"- Dia ialah Encik Supervisor aku-
"jangan nanti awak tu dah harap dapat attachment di sana; awak kerjakan macam-macam; sudahnya; awak tak dapat- ingat tu; awak tu jangan down ya"

Haa lebih kurang begitulah ayat yang lebih penuh- Isi utamanya; jangan menaruh harapan terlalu tinggi; kalau tak dapat apa yang diharapkan nanti takut remuk-redam hati-

Teringat aku masa tingkatan dua; subjek bahasa Melayu ada soalan tatabahasa; tajuk yang dibincangkan ialah kata majmuk- Kalau bukit jadi bukit-bukau; lauk jadi lauk-pauk; kalau remuk? Aku jawab remak-remuk! Serius bo***!

Sambungan isu kata majmuk; kalau kembang?
Bak kata lagu Ketika Cinta Bertasbih ciptaan Melly Goeslow;
Kembang-kempis dadaku Merangkai butir cinta

Okay aku tak rasa itu kata majmuk; itu hanyalah flip-flop macam dalam litar elektrik- errr-

Berbalik kepada cerita "awak tu jangan down ya"; teringat satu peristiwa masa aku baru beberapa minit selesai temubual bersama para panel untuk tesis Masters aku- Nama biasa mereka sebut ialah Thesis Defense- (Perbentangan depan orang awam tu lain ye)-

Selesai Thesis Defense; aku jumpa seorang profesor untuk berterima kasih dan berbual-bual mesra- Dia tanya apa rancangan aku selepas habis Masters- Dengan yakin aku jawab; "I would like to do a PhD"; disertakan muka comel lagi suci- Ahakz-

Itulah yang dah tertanam dalam kepala otak aku sejak aku kecil- Punca? Mungkin- Mungkin sebab masa aku sekolah rendah; bapak aku suka buka TV masa aku tengah siap-siap nak pergi sekolah dan banyak kali pula aku ingat slot bersama Dato' Dr Fadzilah Kamsah di TV dan aku dok fikir yang aku nak ada "Dr" kat depan nama aku macam beliau- "Macam best je"- Ditambah pula dengan kehidupan yang aku pilih sekarang; kenapa mesti aku tak yakin nak jawab "I would like to do a PhD" kan?

Tau apa profesor tu jawab kat aku?
Nak tau?

"Hurrrmm- PhD is not for everyone- You still can become a good person without a PhD"
blah blah blah blah Dia menambah;
"You cannot do a PhD- I don't think so"

Aku masih terpacak depan dia dengan gigih aku teruskan perbualan; dan mengucapkan terima kasih atas 'segala-galanya'- "I really appreciate it" dengan mata yang tidak kering- Errr-- Tak ke remak-remuk? Eh; remuk-redam? Macam seorang perempuan dengan gembira menyampaikan hasrat nak jadi model tapi dijawab oleh seseorang yang mendengar; "awak tu tak boleh jadi model tapi lebih sesuai jadi penulis novel- Sebab ya la- Nak jadi model ni sebab rupa- Dan- Hurm- Awak tak boleh jadi model"

Mungkin masa tu aku sangat perlukan; "awak tu jangan down ya"- huhuhu-

Tapi dah lepas dah- Dah dua kali raya puasa dah pun selepas peristiwa tu- Aku rasa aku dah tinggal kan 'down' yang itu- Mulakan semangat baru! Dan menghadapi 'down' yang baru! Yuk!

Ingat; awak tu jangan down ya!

6 comments:

sarah said...

Jgn putus asa...
Mai penah alami situasi yg sama...
Lecturer sendiri kata mai tak layak jd engineer...
Last-last jadi gak wlwpun sekejap..
Kene igt...kita ni hamba tuhan...
Usaha sebaik yang mungkin...
Doa...Tawakkal...kalo betul itu utk kita...
Tuhan akan bantu...
Insyallah....
Gambate!..

aleen aiden said...

remak remuk?ha3,siyes klakar.haishhhh





awk jgn down ya! ^_^

tempeJB said...

kuatkan semangat..pasti boleh..amin

ayen =D said...

thanks Mai-
betul tu-
hope kita tak jadi orang yg mendownkan mcm tu kan-

thanks aleen aiden-
still rasa mcm bongek giler jawab remak remuk tu hohoho-

yup; kuat

aleen aiden said...

hahah.nampak d ctu,rase bongek 2 pon mungkin jatuh dlm kategori down.
pliss...awk jangan down ye!
(nk jugak 2 aplikasi ayt dlm en3)hee :P

ayen =D said...

ok ok.. tak down hehehe..