Wednesday, May 11, 2011

Attention! : Cerita Lama

Berikut adalah tulisan aku pada 13 April 2008; di Dom Studentski Zaczek; Warszawa; Polska (Student Dormitory Zaczek; Warsaw; Poland - Aku menggatal nak copy & paste tulisan ini sebab teringat satu perisitiwa dek operasi menggeledah gambar lama di Friendster- Ya; Friendster; bukan Facebook- Layan---

# Attention! Masa tulisan ini dibuat; aku belum ada kesedaran menjaga bahasa yang tinggi berbanding sekarang; Tak larat nak edit semua; banyak sangat bahasa SMS- Harap maklum-

*************************************************************

ha.. ada stori ni.. u all nak tau.. (ala-ala gossiping)..

hari jumaat lepas.. kitorang budak-budak Optics kat Universiti sini ni, ada visit ke Military University of Technology, Warsaw, Poland.. untuk tengok research2 dan lab diorang la.. :D

dalam kepala, syok habis la… jumpe abang-abang askar.. tengok diorang training ker, kene denda ke, macam ATMA kat UTM skudai dlu.. (abang-abang ATMA jangan marah ek, i suka stori pasal u all, kene dende pun comel.. he3).. tp tak de la senang jmpe diorang pn.. sbb mmg byk spend masa kt lab la..tp tak pe..

hakikatnya, bangunan diorang memang tgk mcm nk roboh.. bangunan lama la katakan.. tp dlm bangunan, mak aih, cantik seh.. ada satu bangunan lab tu, ada pintu utama, mcm pagar besar la.. sorang classmate kitorang, gadis filipina kata.. "wah, prison break!!" hmm.. cite ni mcm tak best sgt je.. he2.. ok cite lain la

ok, kmbali kpd lab.. stakat sensor, kat senjata, kenderaan perang..sensor kat kubu..nk elak kenderaan senang meletup la.. sensor kt badan askar utk detect kene serang kt bahagian mana.. kamera IR (infra red) yg detect object berdasar kan suhu.. (ha yg ni aku pn xphm2 cmne dia detect).. buat thin film guna laser mmg success je.. kang cite smua, pening lak korang baca.. semua mmg mantap la kitorang tgk.. agak kagum la.. tp, tak tau la sistem kt Malaysia aku takpernah tgk pn kan.. sbb tu tak leh nk kata sape lagi hebat pn.. he3.. (dlm hati, patut la ada kmnterian msia and prof kt UTM pi mlawat akademi ni tahun lepas.. mmg.. wau..!!!)

dan, cerita klimaks nya, ialah..


last2, kitorg nk la amik gambar dgn abg yg beruniform smart yg iring group ktorg.. sepanjang visit lab2 tu..
so, kami cakap.. nk amik gambar blh? (dh translate la..)

dia kata, "sure.."

then, bergambarlah kami.. then, kami tukar2 la tukang petik gambar supaya smua org ada peluang masuk dlm gambar.. (phm kan motif ni?)

~Tu dia abang askar yang kami dapat tangkap~

Dan yg lucu plus comelnya, abg askar tu plak kata "let me take the pic for all of u"..
huhuhu, oh abg askar, apakah maknanya, dh sah2 la kami nk amik gambar dgn abg!!! tp tak pe la, at least kami kenang, gambar tu abg yg amik.. layanlah, abg amik la gambar utk ktorg tu..

dan.. yg menarik nyer.. masa nk amik gambar, yg tukang pegang kamera, mstilah kata.. "ok, 1, 2, 3, smile..!" ada yg kata, "ok.. smile!!" ada gak kata, "ok friends, here..!! " Kitorang senyum-


korang tau apa abg askar tu kata masa dia yang nk petik gambar utk kitorang? (dlm nada senyum mengenangkan situasi yg sweet)

aku nk gitau korang, abg tu ckp;

"ok, attention…!!"

huhu.. mmg sah dia askar.. attention!!!

3 comments:

tempeJB said...

ya..sila beri perhatian..hahaa..smile..klik

student life said...

hahaha .. cumey!! attention!!

ayen =D said...

siteq!!!