Tuesday, January 26, 2010

aku teringat kak long...!

Kalau nak tahu, dari sehari ke sehari aku nak tulis post ni, tapi tak tertulis-tulis...

Mula-mula aku terdetik nak tulis post ini ialah bila diasak bertubi-tubi dengan berita tentang cuaca buruk pada musim salji di Eropah sana. Bulan lepas dan lepas lagi kalau tidak silap. Salji lebat. Tebal. Sampai ada yang mati (kalau tak cuaca buruk bersalji pun boleh ada yang mati, iaitu orang yang tiada rumah, homeless dan orang yang mabuk.. ). Penerbangan ditangguhkan.. Perkhidmatan kereta api juga dihentikan. Kerana salji.

My first winter was in Warsaw, Poland last 2007. Masa tu dalam Dom Studentzki Zakzec (ejaan tidak lah tepat) yang tertutup. Tidak dapat aku lihat suasana persekitaran kecuali aku selak langsir tingkap bilik, atau keluar dari bangunan asrama. Keluar dari pintu bilik pun tak nampak suasana luar lagi, sebab dikelilingi bilik-bilik lain. Turun lif/tangga, melintasi KIOSK, pak guard.. sampai lah ke pintu keluar...
Masa buka pintu tu lah, aku adalah terberhenti langkah kaki, tergamam dan boleh dikatakan ternganga yang excited. Aku buka pintu tu sama-sama dengan kak long.

"hah...!! snow!!!" Kami jadi macam patung cendana.

Salji tengah turun, pertama kali live depan mata aku!
Dan, apa yang merasakan diri ini agak bangang, belakang kami masa tu ada Mai, Lala dan agak ramai juga pelajar Polish yang terhenti langkah sebab ke-rusa-masuk-kampung-an kami.

"wei, orang nak jalan la.." selepas mungkin seminit.
Aku cakap kat Husni selepas menoleh kebelakang dan melihat senyum sinis abang-abang Polish, malah ada yang menahan ketawa. Sorry ar bang, I excited sangat ni.. I tak pernah tengok snow macam ni.. hohoho..

Kami keluar dengan malu tapi excited.. Arrghh.. lantak la..

Dan kami bergambar depan bangunan asrama..! walaupun tidak lah terlalu awal untuk ke kelas.. Kami peduli apa..!


Dan satu lagi gambar, masa tunggu bas di Krakow untuk tengok lombong garam.


Satu malam di Krakow tu, adalah suhunya -14 darjah celcius, dan giler babi sejuk! Tak rasa dah hujung jari walaupun pakai glove (yang tidaklah semahal mana) Jalan kawasan pasar outdoor pulak tu. Jalan-jalan, masuk kedai yang indoor, buat-buat tengok barang, padahal letak tangan pada heater. Kamilah 4 beradik yang terbaling ke Poland, merasa musim sejuk pertama di bumi Eropah. Dan gambar pertama aku dengan salji ialah dengan kak long..! (Mai, Lala.. jangan jeles yer.. agak-agak terpisah dengan korang nanti baru aku buat post untuk korang pulak.. hehehe)

Kak long!!! Miss you la... hohoho..

Kak long telah selamat sampai di Cardiff, terbang untuk berada di sisi suami.. Tapi dalam temuduga di UTM, dia kata nak terbang ke sana untuk buat PhD. Hahaha..

All the best kak long...!! Masak untuk laki tu biarlah benar, jangan buat malu pengalaman memasak selama dua tahun yang dulu.. Jangan buat perangai daging masak kicap dan ikan masak sos di Zaczek! (tak tau la kalau laki kau suka kan.. hahaha)

muuuaahh..!!

3 comments:

Husni Hani said...

weee~~~terharu i :P sgt klaka 1st experience tgk snow..huhuhu..yen, take a good care of yourself..drive safely..bykkan bersabar..jgn cepat emo2..dontwant2(nada encik amran dlm los dan faun)..write more!dpt jgk aku hapdet2 berita korang!all the best to all of us!muax!

Norisza Dalila Ismail said...

aku igt kak long ni sapa la kan...rindu kat kak long sangat ye?? dekat i cmner??ahahaha

ayen =D said...

ha ah.. dia la kak long sbb dia paling tua.. sbb tu dia kawin dulu.. hahaha (tetiba)

dekat U? okay la.. agak2 rindu nanti, i buat post utk U ye.. tp mcm belum rasa nk buat la.. hahaha