Wednesday, November 11, 2009

My Writing Therapy

Assalammu'alaikum warahmatullah..

Selamat hari Rabu...

Selepas memikirkan betapa bahagianya menulis, dan betapa bernilainya setiap hasil tulisan aku dan semua penulis yang ikhlas, aku sudi untuk membuat satu ayat yang berbunyi,

"Saya suka blog saya dan akan terus suka blog saya"

Bukan obses kepada diri sendiri seperti orang yang suka ambil gambar muka sendiri (sepenuh-penuhnya, muka saja) dan upload banyak-banyak di lawan web sosial (Facebook, Friendster dll), tetapi siapalah nak suka blog/tulisan kita kalau bukan diri kita sendiri yang pertama-tamanya. Dengan itu, untuk tidak mencemarkan blog ini, aku telah membuang post yang berbaur negatif, hangin, malah tidak mampu aku adjust ayat-ayatnya kepada lebih positif. Yang aku baca semula pun, tak memberi faedah kepada diri sendiri, apatah orang lain. Buang...

Langkah kedua, aku tukar nama blog aku. Daripada "Once Upon A Time" yang pada pemikiran dulu-dulu aku bertujuan menggambarkan keseluruhan penulisan adalah sejarah (tak kira sejarah baik atau buruk), tetapi aku tukar kepada "Writing Therapy". Asalnya, beberapa hari sebelum dah terfikir perkataan "Writing Therapy" itu, dan disiasat kesahihan bahasanya, malah betapa signifikannya tajuk itu dengan tujuan aku menulis. Tujuan aku menulis, sebagai salah satu cara untuk aku membahagiakan diri sendiri, dan menjadikan diri ini lebih baik dari semasa ke semasa. Lebih kurang salah satu bentuk muhasabah diri lah tu. Tak kurang juga untuk berkongsi cerita, kerana aku sangat percaya, 'sharing is caring, sharing is loving'. Aku suka...!

Pagi ini, di rumah sewa setingkat tiga bilik, aku search di internet perkataan 'writing therapy', dengan harapan ianya tidak dikaitkan dengan apa-apa yang buruk dan boleh mendatangkan salah sangka. Aku minta bantuan pakcik Google. Macam-macam pendapat pakcik Google beri. Wah, well known rupanya istilah tu. Aku ingat aku yang cipta istilah 'writing therapy' ni. hehehe.. Perasan kan... Dan pakcik Google bawa aku jumpe Uncle Wikipedia.

Uncle Wikipedia kata,

"Writing therapy is a form of expressive therapy that uses the act of writing and processing the written word as therapy"

Pada pendapat aku, seseorang bukan memerlukan terapi hanya kerana ada masalah, ada sakit mental, atau sakit fizikal, malah boleh juga buat terapi untuk merasa lebih tenang, seronok, sihat.. blah blah blah.. Sama lah macam motivasi. Seseorang perlukan motivasi untuk kuatkan hati, fikiran. Bukan seseorang yang bermasalah saja perlukan motivasi. Haaa.. bab motivasi tu, bukan aku cakap, Dr HM Tuah. hehehe.. Tapi jangan tertinggal satu perkara yang sangat penting..!! Iaitu.. al-Quran, mukjizat terbesar Nabi kita, adalah satu bentuk terapi, motivasi yang sangat dekat! Kita dari Dia, dan al-Quran itu dari Dia. Pastikan dekat!

Sekian, salah silap harap tegur.

Wallahu'alam

1 comment:

tawawfayakof said...

nice... ada jawapan sendiri. bagus bagus.. apa kata berkarya secara kecil-kecilan. kot kot boleh publish blook plak. ahaa