Friday, March 13, 2009

Dear Caretaker

Caretaker adalah penjaga kebajikan kami di bangunan perumahan ni. Apa-apa aduan, ketengah ketepikan kepada dia. Aduan teknikal la.. Memang dia akan respon dalam masa 24 jam. Beberapa kali juga pernah berurusan dengan dia, biasanya masalah kunci kat pintu aku tu. naik bosan lak aku. tapi hanya melalui tulisan. cewah.. ye la, dia buat kerja masa aku di fakulti. Percaya kat caretaker? lagi percaya dari staf kolej tuan** cansel** kat UTM dulu..

Baru-baru ni, ada satu kisah. Ini surat aku ;


hahaha, ntah apa pasal ntah semua lampu dan laci ni nak mogok dengan aku kan. tapi tak pe.. cool ain, cool. Caretaker boleh betulkan semua tu. Caretaker selalu pulangkan semula surat-surat aku. Dia tak pernah nak simpan. huhu.. sebab dia pulangkan dan tinggalkan kesan atas surat tu. Macam contengan yang dia buat atas tulisan-tulisan buruk aku tu, dan tarikh, dan nama dia.

Tapi kali ini ada juga surat lain dia tinggalkan di atas laci baju aku ;


tau tak, dia dok betulkan laci tu, dia keluarkan satu laci tu punya baju-baju dan dia susun baik-baik sangat. terharu.. (aku pun tak terfikir nak keluarkan baju-baju tu dulu kan) Aku rasa dia ni macam baik sangat la.. sweet sangat.. macam-macam dah mende sweet dia buat... Disebabkan aku tau dia akan masuk bilik aku lagi tanpa mengubah kedudukan barang-barang aku yang lain yang tidak berkaitan walau seinci, aku tinggalkan surat baru untuk dia dan beberapa hadiah tanda terima kasih supaya dia boleh betulkan laci tu dengan senyuman ;


Anggaplah nama negara itu bukan nama sebenar. Hahaha...
Pada hari tu, aku buka pintu bilik setelah pulang dari fakulti dengan terus melihat ke arah meja dan laci, untuk tengok apa yang ada. Ada surat lagi dari dia!!


hehehe.. biskut kelapa yang aku beri tu aku letak dalam bekas makanan, dia panggil blue box sebab penutup bekas tu warna biru.

Dan, selepas satu hari dia mendiamkan diri tanpa kesan kat bilik aku, hari ni, aku dapat semula blue box aku berserta satu lagi tulisan dia, masih di atas surat aku (dia memang suka jimatkan kertas) ;


Sekian.
you are welcome Mr Caretaker

++ sila abaikan ketidaksempurnaan bahasa Inggeris saya sebab saya tak gunakan ppsmi masa dulu untuk berada dalam bidang Fizik sekarang dengan penuh rasa syukur dan sila abaikan ketidakcantikan tulisan tangan saya sebab saya memang tak rasa tulisan saya perlu cantik pada kebanyakan masa++


12 comments:

lala_suhaila said...

hhahaha.. mmg sweetttt....
kt tmpt aku ni, pakcik yg btolkan heater ni pon baik gak... aku jumpe jek die, ckp heater aku rosak(sambil ditemani translator la kan)... tup2 je die nk terus gi bilik aku nk tgk... smpi bilik aku... terus jek die btolkan.. hahah.. baik kan... kalau kt utm... agak2 kalau aku main panggil jek technician tu, die dtg tak bilik aku... kui3... aku lom cube lg... dtg gak kot... tp aku terharu la pakcik tu tak byk karenah.... even aku ngan die umpama ayam itik.. die tny apetah, sepatah aku tak paham... hahaha.. aku masih lg terharu ngan pakcik tu...

ayen =D said...

macam ayam n itik? mana satu lagi sihat? ayam ke itik ek hehehe..

klu kt utm tu, ntah le, penah jd kes budak2 laki technician tu makan makanan dalam hamper blok kitorang.. hisy.. tak takut ke makan makanan tanpa izin jadi darah daging.. tak amanah langsung!!

tp ada gak yg baik, cuma rzki aku igt yg tak baik haha..

amANI said...

Mr Bakker tulis nama penuh dia, tapi penghuni 403 tulis nombor bilik je.

Kecik ati Mr Bakker. Hahah.

Muda remaja ke dah berumur Mr Bakker itu?

tawawfayakof said...

nice, hehe

ayen =D said...

hahaha.. ha ah kan.. ntah, tak terfikir lak.. hehehe.. okay, pasni akan tulis nama penuh hehe..

macam pakcik2 kot.. ntah, tak pernah jumpa depan2.. tpi rasanya kalau tengok staf2 tu, tak la muda remaja

i memang nice gitu hehe

zairi baharom said...

ain, pasni tinggalkan tempoyak lak utk mr.bakker..tengok dia makan ke x..haha..=D
baik ungguh encik bakker ini..hihi..=D

sa_ya S A I D A H said...

hehe..klaka gak main surat2 nih..tulisan tu tak macam tulisan ko..aku ingat tulisan ko cantik..hihihi..

mduralim said...

mr caretaker mmg the best...
'you are the best Mr. Bakker' *_*

ayen =D said...

abg zairi, tak de tempoyak la uhuhu..

saidah, aku penah dapat no 2 kot dalam pertandingan tulisan cantik masa darjah 2.. hahaha.. lepas tu aku tak sudah2 menerima teguran dari cikgu sampai ke pensyarah dan kawan2 sejak dari darjah 6 ttg tulisan yang semakin 'cantik'

mai, ye, dengan mai pn dia best.. ala, terasa tak special la plak hehe..

zairi baharom said...

tulisan cantik pn ade pertandingan??abgzri slalu menang gak..tp tulis nombor jela cntk..huahaha..=D

KoPreL iBNuiSa said...

terbelit gak mata aku nak baca khot ang nie...huhuhu...

ayen =D said...

seb baik dia panggil khot.. dlu ada dua budak kelab yg terencat panggil tulisan aku transkrip!!