Thursday, May 13, 2010

Blog walking

Blog walking, blog hopping.. apa-apa lah istilahnya. Tak lah jauh sangat aku walk from blog to blog baru kejap ni. Pinggang dan sepanjang kaki (maksud aku, kaki aku, kedua-dua belah kaki) yang sengal dan mata serta kepala yang tak berapa nak segar membuatkan aku blog walking ala kadar je. Dulu, masa zaman belajar, rajin lah juga.

Hmm..

Pernah aku setuju bahawa zaman belajar lebih ngeri daripada zaman bekerja. Hujahnya, sebab kalau belajar, bangun tidur, nak tidur, weekdays, weekend, semua ingat belajar. Test, assigment, tesis. Mimpi-mimpi lagi. Tapi banyak drama aku tengok di tv3.com.my, youtube. Tak masuk lagi drama korea, filem yang aku download. Blog walking lagi banyak. Komen gambar-gambar kat FB lagi banyak. Eh, lagi banyak perkara lain yang aku boleh buat semasa jadi pelajar berbanding pekerjalah rupa-rupanya. Ke, sama je?

Hujah lain juga berbunyi, kalau kerja, habis kerja dah tak fikir dah pasal kerja. Hmm.. tengok keadaan kot. Tak fikir pasal kerja, tapi ada banyak lagi komitmen lain nampaknya.

Yang penting, aku dah tak blog walking sekerap dulu. Tak lah blogwalking sangat satu masa dulu, tetapi sekurang-kurangnya blog-wajib-baca aku akan jenguk selalu juga. Sekarang, tak sangat. Drama yang aku tengok? Pun tak banyak sangat.

Okay.. sebenarnya nak cerita pasal hasil blog-walking yang tak jauh sangat tadi.

Pertama, aku sedar yang aku tak buat apa-apa sempena hari ibu Ahad lepas melainkan berada di sisi Mama sepanjang hari. Aku rasa aku tak mampu buat apa-apa bila Mama depan mata. Nak wish ke, nak masak kan sesuatu kan, nak beli hadiah ke, nak buat kad ke, semua tak terbuat. Kaku dan kelu. Aku baca blog orang, ada cerita pasal Hari Ibu, tapi aku tiada. Haih.. Takpe, Mama tak terasa kot. hehehe..

Kedua, kisah putus cinta. Aku rasa sangat bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang, sebab aku terbaca nasihat seseorang tentang putus cinta. Tentang hikmah dipertemukan dengan orang yang salah terlebih dahulu. Ummph.. berkesan juga nasihat tu. Aku tambah hargai apa yang aku ada.

Ketiga, aku juga terbaca kisah isteri yang memandu kereta, menggantikan suami yang letih memandu. Perjalanan jauh kan. Letih, memang letih. Tapi Papa tak letih. hmm.. aku rasa touching lah nak cerita pasal ni. Papa dan Mama berniaga hampir seminggu di Seremban minggu lepas. Lepas tu boleh pula layan aku nak ke universiti situ, universiti sini. Itu pun dapat juga lembutkan hati dia agar orang lain yang tolong, bukan dia. Habis niaga, balik melaka, memandu pergi balik ke Pulau Pinang pula. Aku memandu? Terlopong tidur ada lah. Kalau segar pun, Mama kecut perut nak biar aku memandu. Papa tak letih?

Keempat, hmm.. dah la.. tak larat..

zzzzzz

3 comments:

noor afzan said...

ayen..ayen..
bila kerja mmg susah sikit nak huha huha macam zaman belajar.
ada komitmen kan.

ayen tidur je dalam kete kalau jalan jauh..
(sama la..)

lala said...

ko tido je yen???? huh.. boring

ayen =D said...

kadang2 tak byk keje, tp tak leh huha gak.. apsal ntah hahaha..

tp jalan jauh yg sebenarnya best borak2.. tido tu sbb letih sgt je.. klu tak.. smua pokok nk tegur.. hahaha..

ok lala. jalan jauh nnti, kita main game.. sape tido byk dia kalah.. hahaha