Tuesday, June 16, 2009

i do not forget the days i fell sick

Di kala ada kerja-kerja yang tak berjaya disiapkan, atas kekentalan semangat, mahu bekerja sebanyak yang boleh dan mengabaikan perasaan hendak memasak dan makan dengan sempurna. Akibatnya, pertama kali dalam hidup, sosej dibeli petang jumaat itu. Itulah benda paling pantas untuk dimasak dan dimakan (mengikut fikiran singkat).

Dengan perasaan tidak mahu buat kerja dulu (kerja sekolah lah ni), hiburan di internet diutamakan berbanding upacara masak-memasak di dapur yang sekangkang kera itu. Maka, dijamunya perut kosong dengan sosej yang digoreng begitu saja dan dicecah sos kimball buatan Malaysia sambil menonton drama Melayu. Nampak gaya, macam banyak!

Selesai makan, difikirkan letih, maka kepala direbahkan atas bantal bersarung biru hijau. Bangun tidur sebelum maghrib itu, pening bukan kepalang. Dengan hanya dua langkah, telah sampai ke bilir air, dan memuntahkan semula sosej yang ditelan. Pening, badan panas, tekan pahit, semangat yang hilang bak kata Amuk. Padan muka aku.

Hari sabtu selesai begitu saja. Hari ahad pun tak jauh beza. Weekend itu burn begitu saja. okay, akan ku jadi lipas kudung mencapai target yang ditulis sendiri hari jumaat itu hari ini. Tetapi isnin yang tenang di bilik, bukan di fakulti.

Sayangnya, lipas kudung MC. Yang ada hanyalah seperti ular sawa kekenyangan, tak mahu bergerak. Tapi bukan dengan kepuasan menelan mangsa. Tidur. Masih pening, badan panas, tekak pahit, semangat yang hilang lagi. Padan muka aku sekali lagi.

InsyaAllah, lebih sepapan lah nampaknya paracetamol itu telah dan akan ditelan. Air madu, air barli, dah bergelas-gelas. Teringat kata-kata seorang rakan siber, " doakan dirinya sabar dan ikhlas menghadapi sakit, kerana jika dia sabar dan ikhlas, sakitnya itu menjadi pencuci dosa" huhuhu.. insap, insap..

Mudah-mudahan rehat yang agak over dari kerja-kerja tesis membantu diri menjadi efisyen di esok hari dan seterusnya. Semoga sihat walafiat dan dipermudahkan urusan, kerana aku berada di penghujung 'nyawa' semester ini. amin.. ya rabbal 'alamin..

Syahdu-syahdu macam ni ingat siapa lagi kan.. huhuhu..

i do not forget the days i fell sick.. mama, papa, ain takkan lupa semua.. hmmm.. (tak mau tulis)
lagu ni buat aku semangat nak balik Malaysia cepat!!

http://www.youtube.com/watch?v=mMmkRCCLALk


i will return, Oh mother
and kiss your blessed forehead
and supress all my complaints
and taste the scent of your blessings

enjoy the richness of your comfort
when i lie with my cheek on your feet
i water the soil with my happy tears
grateful that you are alive

how many nights did you stay up late,
so that i could sleep to my content?

and how many times did you remain thirsty,
so you could quench my thirst with your tenderness?

i do not forget the days i fell sick,
your tears that were like healing rain,
your eyes stayed awake all night,
feeling that i maybe in danger

and the day we parted at dawn,
oh, what a harsh dawn that was,
words cannot explain how i felt,
when i abandoned you

and you told me words which
i will remember all my life

"you will never find a heart
more tender towards you than mine"

o, want to my life, obedience to you
(is what) God has instructed me with
you influence is the secret of my success
my love for you is the proof of my faith

don't worry, my dear mother
from this day, i will never leave you
only death will part us

zzzzzzzzz........

3 comments:

Jalak Lenteng said...

chewah..kau karang ayat2 power ni time demam ke? demam2 le slalu ye..hahaha

ayen =D said...

ko perli ke hape ni woi.. aku baru pk buka balik blog sendiri nak edit apa yang tak patut.. hahaha..

bagus tol doa ko tu ek.. takmu la demam skrang huhuhu..

noor afzan said...

AYEN..
HEHE..

ADA PI BLOG AFZAN TAK?
PEGI JENGUK YE SEBAB AYEN DAH KENA TAG..
RAJIN2 WAT YER..
X SABO NAK TGK RESULT..
HEHE~