Tuesday, June 30, 2009

La ilaha illa Allah - Yusuf Estes ( Part 1/2)

Bismillahirahmanirrahim..

Assalammu'alaikum..

Haa.. lepas intro yang boleh tahan syok sendiri sebanyak dua post, (Hadiah dari Tuan Punya Dunia 1 dan 2) di sini aku nak kongsi antara isi ceramah Yusuf Estes, bekas paderi yang telah kembali kepada Islam (tadi kawan kata, ada ulama' sebut 'kembali/revert', bukan tukar/convert, sebab Islam itu agama yang benar. so KEMBALI kepada agama yang benar lah. Wallahu'alam) yang duduk kat Texas. Eh, ke lahir? huhu.. Google lah kat internet ya untuk cari latar belakang dia =D

Ada beberapa perkara menarik yang aku yakin untuk kongsi, (yakin, sebab ada perkara yang takut nak sampaikan. maklumlah, kang orang paham lain jadi lain pulak. hehe.. bukan aku ni ustazah pun kan). Disebabkan ada beberapa, so mustahil lah aku yang suka menaip ni nak tulis dalam satu post je kan =D

Okay, hari tu aku ada intro sikit tentang hak wanita kan? Banyak gak la dia sentuh daripada keseluruhan 1 jam ceramah tu. Antaranya, dia cerita tentang zaman jahiliyah, sebelum kedatangan Islam, tentang tempat perempuan di mata mereka (orang-orang jahiliyah). Termalu aku lah sekejap time tu sebab kalau nak aku cerita balik pun, ingat-ingat lupa. huhuhu.. sedih ustaz ustazah aku kalau tau agaknya nanti kan.

Dari situ, dia sambung kepada Islam yang mengangkat darjat perempuan. Antara yang kita insyaAllah biasa dengar, bila Rasulullah ditanya (maaf, aku tak dapat nak nyatakan hadis riwayat dari mana, huhu.. carilah ye), tentang siapa yang harus kita paling hormat. Rasulullah saw jawab (bermaksud lebih kurang), your mother, your mother, your mother.. and then your father. (haa.. teringat aku satu lagu tu kan).

Lepas tu Yusuf Estes bentang hujah mengikut rukun Islam. haa.. macam mana tu. Dia tanya, "dalam ucapan kalimah syahadah, lelaki perempuan sama ke, tak?"
"sama..."
kami jawab. hehe..
"Okay, dalam solat? Sama ke tak? rukun semua?"
" Sama.. "
kami jawab lagi.
"5 kali sehari kan?"" ha ah.." kami jawab lagi.
"7 hari seminggu kan..?"
" ha ah.."
dengan yakin kami jawab lagi.
"30 hari sebulan kan?" haaaa..
"tidak.."
(paham lah kan?)
"Ada siapa-siapa yang nak ubah hal ni?" dia terus tanya.
"Okay.. sekarang zakat. sama ke tak lelaki perempuan? kadar?"
" sama..."
(hmm.. betul kan sama? hohoho).
Rukun islam seterusnya? Puasa di bulan Ramadhan.
"Sama tak lelaki perempuan?"
Berbekalkan ingatan kepada provokasi semasa point solat fardhu tadi agaknya, ramai jawab dengan yakin,
"tak sama.."
" Haa.. Dalam tempoh perempuan tak boleh solat dan puasa tu, ada yang nak puasa juga ke?"
"Tak de.."
pendengar dok menjawab lagi.
"Masa tu (period tu lah kan) boleh jadi memudaratkan jika berpuasa. Dan mereka boleh membuat urusan-urusan lain juga barangkali."
Lebih kurang gitu lah kesimpulan yang dia buat. Dan akhir sekali, haji di Makkah.
"Sama tak ibadat haji untuk lelaki dan perempuan?" Aku dok fikir, sama lah kan?
"What??? Saya nak tanya perempuan lah, sama ye? I only use two towel for haji.. (kain ihram) "
Ha ah kan. hoho.. "perempuan perlu mahram untuk buat haji, lelaki tak".

Selepas pergi ke satu demi satu rukun islam tu, dia buka kepada persoalan,
"kenapa ada yang sama, dan ada yang tak untuk lelaki dan perempuan?" (dalam konteks jantina, tak termasuk dalam konteks lain ye seperti keuzuran dsb).

"Mari pergi kepada contoh doktor yang didatangi dua pesakit. Selepas doktor faham sakit mereka, doktor bagi ubat dan rawatan, yang BERBEZA. Kenapa? Doktor tak adil! Pilih kasih! saya dapat rawatan mahal, dia dapat rawatan murah! Dia dapat ubat manis, saya dapat ubat pahit (contoh lah) hehe.. kenapa TAK SAMA?!

Sambung dia, "Sebab, doktor itu treat/rawat/layan pesakit-pesakit itu mengikut keadaan dan kemampuan pesakit itu sendiri. Sekarang, kenapa ada beza dalam ibadat, haq, had antara perempuan dan lelaki? Sebab, Pencipta kita maha tahu keadaan dan kemampuan kita, baik lelaki dan perempuan. Dan cara hidup (ISLAM) yang disampaikan dari Pencipta melalui pesuruh-Nya (Rasulullah saw) ADALAH MENGIKUT KEADAAN DAN KEMAMPUAN MANUSIA (kesesuaian), LELAKI ATAU PEREMPUAN. ITU LAH ISLAM. daripada semua ni, apa yang saya nak cakap," (Yusuf Estes menarik perhatian pendengar kepada kesimpulan hujah),

"I want to say, la ilaha illa Allah" (tiada tuhan yang berhak disembah melainkan Allah.

Macam tu lah Yusuf Estes maksudkan dengan tajuk ceramah favorite dia ialah Islam, dan perempuan (aku rasa lah). Macam tu lah dia tutup ceramah dia di petang tenang hari sabtu tu, di Amsterdam Lelylaan.

Okay, nanti aku sambung tentang isu-isu lain yang dia selitkan dalam ceramah tu. Antaranya ialah tentang mempelajari al-Quran dan isu orang-orang yang belajar Islam untuk 'menyerang' Islam.

++ Kalau ada yang korang baca dan korang rasa something wrong somewhere, bagitau lah ye. kot-kot aku salah sampaikan, salah faham or apa-apa. Dan sedikit pendapat aku, adalah menarik untuk dengar hujah-hujah Yusuf Estes yang senang nak cari kat YouTube. Tapi bagi aku, kalau bab-bab hukum tu, kena lah cari sumber lain juga ya. Mungkin ada yang kurang jelas atau lain. Aku rasa lah. hehe ++

3 comments:

fiziskandarz said...

hey hey ayen! a good writing.. thanx a bunch for sharing ;) haaa back to ur question the other day [ sorry lambat sket reply ].. haa gamba2 nihs semua amek sendirik huhu, self timer can do wonders hoho.. nak suh org amek nanti x nampak background laa gamba blur laa leceh :P and i'm currently using canon sx1.. lense tuhs build in the camera.. so xder laa wide angle lense nihs huhu.. but i use the wide angle setting dalam function camera :) [ kira ok laa kan.. kira wide gaks la hoho ].. haaa mana gamba2 dutch? :P xkan study jeh kut :P

rsyazwani said...

haa lega, dah bace!
lambat gila.. haha thx for sharing :)

cmon2 part 2 !

ayen =D said...

dia ni (pasangan ini) mmg stok spend masa baik punyeeerr untuk dapat shot yang best2 kan.. kalau ain la, mana sempat jer.. ahakz...
mmg best la kamera nye punya rupa..

i kaki study.. hahaha.. (tipu)

haha.. raje, sori ar, aku mmg teruja nak tulis.. tp kengkangan kangkangan ni.. haih..