Saturday, January 14, 2012

Malam Kedua di Durham

Assalammu'alaikum warahmatullah...

Hai kawan-kawan! Aku sekarang, kat atas tilam beralas kain batik, sebab tilam ni belum ada cadar. Haiyak! Kenapalah aku tak bawa cadar dari Malaysia kan! Ini kat apartment, bukannya asrama! (nasib baik ada tilam dan housemate bagi pinjam selimut.. kalau tak..) Chop, cadar dari Malaysia? Haaa... ya, dari Malaysia, sebab aku sekarang berada di luar Malaysia. Di Durham, North Carolina, US.. Pergh.. US!


Ni gambar troli untuk pikul beg (kenapa aku tak ambil gambar keseluruhan troli? entah)

Aku bukan nak kepoh-kepoh, tapi, aku nak kongsi satu perasaan teruja. Masa kat lapangan terbang, dalam kapal terbang domestik (American Airlines) untuk penerbangan dari New York ke Rayleigh-Durham, kat kedai runcit, perbualan yang aku dengar dan alami, macam dalam muvi omputeh! Hahaha.. aku senyum sorang-sorang..

Jumpa pun kaunter ni.. menjajau aku cari! Bak kata Prof Dan, yang ambil aku dari airport, sign board di airport JFK kat New York ni tak bagus. Tanya orang mesti dapat jawapan yang tak meyakinkan. Betul lah! Nasib baik transit 5 jam! Flight delay, imigresen, ambil beg dari international flight untuk check in kat domestic flight. Sempat mandi! hehehe..

Ya la, senyum sorang-sorang la, aku mana ada siapa-siapa teman aku pergi sini =( Boleh tak aku nak sebak, bila aku lepas je tempat boarding kat KLIA, aku pandang belakang, babai Mama, Papa, Iqa (adik perempuan aku) dan Lala, aku pandang depan semula dan jalan, terdetik dalam hati aku, "aku tak kenal siapa-siapa.. wuaa!!! first time ni jalan jauh sorang-sorang!"

Masa pergi tandas kat KLIA, sebelum boarding, dengan mak aku, seriring dan sejalan, senyap. Aku senyap sebab.. errr.. sebab.. aku kan baru baik selsema.. batuk-batuk ada lagi sikit.. memang la senyap.. (cewah, cover).

"Dah, kuatkan semangat! Baca ayat kursi banyak-banyak! Jangan takut-takut! Kuatkan semangat...", mak aku pesan. Aku jawab... Err.. tak, aku senyap...

Okay Ain, Ain kuat.. Ain kuat.. kuat.. yeeeeehhhaaa!!! (terus ulang sepanjang perjalanan hahaha)

Ini malam kedua aku di Durham. Malam pertama? Hisy, tak nak cerita lah malam pertama.. Err.. okay, cerita sikit. Sebelum malam, sampai je kat apartment, aku tidur. Sejuk! Tapi sedap betul dapat lurus pinggang, dan kaki tak terjuntai macam dalam kapal terbang kelas ekonomi.
Bangun je,
borak-borak dengan housemate dan kawan dia,
pergi kedai runcit, beli-beli barang,
balik,
housemate masak nasi dan jarma (housemate aku dari India..), kami makan sama-sama,
masuk bilik,
tidur!

Okay, aku tipu, aku tak tidur, aku cuba tidur je..
Tidur, jaga, tidur, jaga, tidur, jaga..
mandi..
bersiap nak pergi kampus dalam pukul 9 pagi sini,
tapi lepas minum Milo (penting ni, bawa dari Malaysia hahaha),
aku pening,
aku tukar baju balik,
pening, muntah angin..
Goreng nasi, makan sikit,
online kejap,
makan panadol,
tidur dengan hebatnya..
Ya, aku tidur dengan baik sekali di siang hari kat sini.. sebab aku tidur ikut waktu Malaysia! Mantap! Jet lag!

 
 Kakak pramugari Emirates bagi makanan. Aku rasa, kakak pramugari MAS lagi baik hehehe..

Kalau naik MAS mesti dapat minta nasi lemak kan.. Eh, Ain, apa ni, bersyukur Ain, bersyukur.. At least dapat ayam halal!


 Sementara Prof Dan pergi tanya orang mana apartment aku, aku ambil gambar stereng dia. Segan nak ambil gambar kereta dia. Kereta sport merah!!! OMG!


Aku google, macam ni kot kereta yang aku naik dari airport ke apartment.. fuh!

Sekarang, aku belum boleh tidur di kala housemate aku dh tidur.. 11.53 malam..13 Januari 2012 (13 jam lambat daripada Malaysia)

Tata!

4 comments:

Sunah Sakura said...

aku tak tau nak komen apa..hahahha

ayen =D said...

hahaha.. aku tak sangka ko komen gak bagitau ko tak tau nak komen apa.. tak pe, memang ada jenis mesej ditulis yang dijangka tak akan dikomen hehehe :p

AkuPenulis said...

wahhh north carolina! Nicholas sparks (the writer) dari situ.. selalu baca pasal north carolina dalam novel.. hehe.. anyway,agak jeles sbb diri sendiri tak dapat pergi us lagi.. ;) take care! my prayers are always with you.. fighting! :)

ayen =D said...

owh ek.. sape la writer ko tu hahaha.. good la penah baca, tak de la jakun sgt mcm aku ni hahaha.. thanks darling!